Κόσμος
Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2006 15:44

Η Ελλάδα 8η στην Ε.Ε. από πλευράς αναφορών προς τον Ευρωπαίο διαμεσολαβητή

Συνάντηση με τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, Νικηφόρο Διαμαντούρο, είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Ο κ. Διαμαντούρος παρέδωσε την ελληνική περίληψη για την ετήσια έκθεση του 2005, ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την πορεία του θεσμού και του εξήγησε για ποια θέματα διαμαρτύροναι οι Ελληνες πολίτες όταν προσφεύγουν στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή.

Ο κ. Διαμαντούρος ανέφερε πως ανάμεσα στα προβλήματα είναι η κακοδιοίκηση, δηλαδή μη απάντηση ή κακή απάντηση ή κατάχρηση εξουσίας, προσφυγές για μη πρόσληψη σε ευρωπαϊκά όργανα, συμβόλαια από εταιρείες ή και φυσικά πρόσωπα για να προσφέρουν υπηρεσίες σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και το θέμα της πρόσβασης σε δημόσια έγγραφα στην περίπτωση που υπάρχουν αρνητικές απαντήσεις. Όπως επισήμανε, η διοίκηση αποδέχεται την εισήγηση του Διαμεσολαβητή σε ένα ποσοστό που ξεπερνά το 93%.

Σύμφωνα με την έκθεση του 2005 - την οποία ο κ. Διαμαντούρος παρέδωσε στη συνέχεια στην πρόεδρο της Βουλής- οι καταγγελίες των πολιτών της Ε.Ε. για τα δικαιώματά τους αυξήθηκαν το προηγούμενο έτος κατά 5%, σε σχέση με το 2004, ενώ η Ελλάδα κατέχει την 8η θέση μεταξύ των 25 χωρών-μελων της Ε.Ε. - λίγο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι το 1,4%.

Οι αναφορές, προέρχονται κατά 95% από φυσικά πρόσωπα και κατά 5% από νομικά πρόσωπα.