Επιστολή για την επανεξέταση του περιεχομένου της εγκυκλίου σχετικά με την εξομολόγηση στα σχολεία έστειλε στην υπουργό Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, η Ιερά Σύνοδος.
Όπως είχε πει ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου που υπέγραψε την εγκύκλιο, Κώστας Ράμμας, γονείς προσέφυγαν στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος αποφάσισε ότι δεν πρέπει να γίνεται εξομολόγηση στα σχολεία. Όπως υπογράμμισε, η απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα.
Από την πλευρά της η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει ότι η απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη δεν ευσταθεί, «διότι δεν πρόκειται περί αποφάσεως εχούσης υποχρεωτικήν ισχύν, αλλά περί σκεπτικού υποβαλλομένης προτάσεως».
Ολόκληρη η επιστολή της Ιεράς Συνόδου έχει ως εξής:
Προς
Την Εξοχωτάτην
κ. Μαριέτταν Γιαννάκου.
Υπουργόν Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Ε ν τ α υ θ α.
Εξοχωτάτη κυρία Υπουργέ,
Πλήθος επιστολών αγωνίας και διαμαρτυρίας εδέχθη η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό Ιεραρχών, Εκπαιδευτικών, Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και, κυρίως, μαθητικών κοινοτήτων δια την Εγκύκλιον του καθ’ υμάς Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, την αφορώσαν εις την απαγόρευσιν της παρουσίας του Ιερέως εις τα σχολεία ως εθελοντού Πνευματικού Συμβούλου των μαθητών και ως Πνευματικού Πατρός. Εξεπλάγημεν, μάλιστα, τόσον ένεκα της ημερομηνίας αποστολής (27.7.2006) της Εγκυκλίου, όσον και των «θεολογικών» επιχειρημάτων, δι’ ων επιδιώκεται η υποστήριξις της ανεξηγήτου αυτής αποφάσεως, μάλιστα εκ του γεγονότος ότι ουδείς εκ της πολιτικής ηγεσίας του καθ’ υμάς Υπουργείου υπέγραψε την Εγκύκλιον αυτήν, αλλά εις εκ των υπηρεσιακών αυτού παραγόντων.
Ως τυγχάνει γνωστόν εις υμάς, ουδέποτε και υπ’ ουδενός υπήρξεν αντίδρασις δια την τέλεσιν του Ιερού Μυστηρίου εν τοις Σχολείοις, πλην μεμονωμένων προσωπικών διαμαρτυριών ελαχίστων εκπαιδευτικών, επιθυμούντων να εμφανίζονται ως «προοδευτικοί» έστω και αν δια της τοιαύτης συμπεριφοράς αυτών, εν γνώσει των παραβαίνουν το Σύνταγμα, τους Νόμους και το Εθιμικόν Δίκαιον. Αντιθέτως, η συνεργασία των κατά τόπους εκκλησιαστικών αρχών με τας σχολικάς μονάδας, τους Συλλόγους των Καθηγητών, των Γονέων και, εξαιρέτως, τους μαθητάς είναι άψογος, καθ’ όσον το μυστήριον τούτο αποτελεί και μέρος του συνταγματικώς κατωχυρωμένου μαθήματος των Θρησκευτικών, εις το οποίον ο μαθητής δικαιούται να μετέχη γινόμενος δέκτης της εξ αυτού ευεργετικής προς αυτόν δωρεάς και βοηθείας, θείας τε και ανθρωπίνης.
Προς τούτοις, εκτιμώμεν ότι και η εν τω εγγράφω παρουσιαζομένη ως άποψις του Συνηγόρου του Πολίτη δεν ευσταθεί, διότι δεν πρόκειται περί αποφάσεως εχούσης υποχρεωτικήν ισχύν, αλλά περί σκεπτικού υποβαλλομένης προτάσεως.
Όθεν, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος, εν ταις Συνεδρίαις Αυτής της 4ης και 5ης μηνός Σεπτεμβρίου ε.ε., απεφάσισεν ομοφώνως όπως διαβιβάση εις την υμετέραν Εξοχότητα το αίτημα, ίνα επανεξετάση το περιεχόμενον της ως άνω Εγκυκλίου, ικανοποιούσα την επιθυμίαν των μαθητών, όπως μη στερηθώσι και δη και τη εντολή του Υπουργείου (!) τό στήριγμα, το οποίον προσφέρει εις αυτούς η Εκκλησία και δια της παρουσίας των Ιερέων εις τα σχολεία προς πνευματικήν στήριξιν των μαθητών η και προς τέλεσιν του Ιερού αυτής Μυστηρίου, της Εξομολογήσεως, το οποίον αποτελεί ισχυρόν αντίβαρον έναντι της ολονέν αυξανομένης επικινδύνως παιδικής εγκληματικότητος και της ανατροπής θεσμών τε και αξιών. ¶λλωστε είναι γνωστόν ότι εις τούτο συμμετέχουν ελευθέρως και αβιάστως οι επιθυμούντες μαθηταί χωρίς να παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία του σχολείου.
Επί δε τούτοις, πεποιθότες ότι θέλετε εγκύψει επί του ως άνω ως μη ώφελεν δημιουργηθέντος κρισίμου δια την θρησκευτικήν παιδείαν προβλήματος και εισακούσει τας μετ ?διαζούσης προσοχής και αγάπης δια την μαθητιώσαν νεότητα Συνοδικάς ημών απόψεις, επικαλούμεθα επί την υμετέραν Εξοχότητα πλουσίαν την Χαριν του Κυρίου και Θεού ημών και το άπειρον Αυτού έλεος και διατελούμεν μετ' ευχών διαπύρων».