Κόσμος
Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017 10:40

Αμερικανός γερουσιαστής: Ισχυρές πιθανότητες επέμβασης στη Β. Κορέα

Πιθανότητες 30% για χρήση στρατιωτικών μέσων κατά της Βόρειας Κορέας δίνει ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ λίγο μετά τη συνομιλία του με τον πρόεδρο Τραμπ, ενώ αύξησε σε 70% το ποσοστό επέμβασης των ΗΠΑ αν οι Βορειοκορεάτες πραγματοποιήσουν την έβδομη δοκιμή πυρηνικής βόμβας.

Πιθανότητες 30% για χρήση στρατιωτικών μέσων κατά της Βόρειας Κορέας δίνει ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ λίγο μετά τη συνομιλία του με τον πρόεδρο Τραμπ, ενώ αύξησε σε 70% το ποσοστό επέμβασης των ΗΠΑ αν οι Βορειοκορεάτες πραγματοποιήσουν την έβδομη δοκιμή πυρηνικής βόμβας.

«Θα έλεγα ότι υπάρχουν 3 στις 10 πιθανότητες για την χρήση στρατιωτικών μέσων», δήλωσε ο γερουσιαστής που εκλέγεται στη Νότια Καρολίνα, πρώτα σε συνέντευξη του στο περιοδικό «The Atlantic» και αργότερα στο CNN. Στην περίπτωση που οι Βορειοκορεάτες πραγματοποιήσουν μια νέα δοκιμή πυρηνικής βόμβας -την έβδομη- θα έλεγα ότι «οι πιθανότητες είναι 70%», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γκράχαμ και ο πρόεδρος Τραμπ συζήτησαν το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας στην διάρκεια μιας παρτίδας γκολφ που έπαιξαν την Κυριακή, όπως δήλωσε ο ίδιος στην συνέντευξή του.

Ο Γκράχαμ είναι βετεράνος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και συμμετέχει στην Επιτροπή για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Γερουσίας. Ο ίδιος, χαρακτηρίζεται ως “γεράκι” της εξωτερικής πολιτικής των Ρεπουμπλικάνων. Ωστόσο, στην υπόθεση της Βόρειας Κορέας ακολουθεί μία πιο μετριοπαθή στάση, καθώς όπως δήλωσε στην συνέντευξή του ελπίζει ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν πολεμικά μέσα, ενώ τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής μιας συνάντησης με τους Βορειοκορεάτες προς την αναζήτηση ειρηνικής εκτόνωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Κίνα κινείται με τη λογική»

Παράλληλα, ο γερουσιαστής εξέφρασε την πεποίθησή του, σύμφωνα με την οποία «είναι 100% πεπεισμένος ότι η Κίνα κινείται με την λογική», αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια αξιόπιστη απειλή για την χρήση στρατιωτικής ισχύος από τις ΗΠΑ κατά της Βόρειας Κορέας, θα μπορούσε ν’ αξιοποιηθεί ως κεντρικό εργαλείο στρατηγικής για την άσκηση πιέσεων στο Πεκίνο. Στο επίκεντρο των πιέσεων αυτών, θα μπορούσε να είναι η επιτάχυνση των κινεζικών προσπαθειών για την πτώση του καθεστώτος στην Πιονγιάνγκ.

«Βλέπουν την Βόρεια Κορέα ως ένα ‘αγκάθι’ στην πλευρά μας, αλλά κι ως ένα πρόβλημα γι’ αυτούς. Αυτό αλλάζει, την ημέρα που θα πιστέψουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να χτυπήσει καίρια την Βόρεια Κορέα», υποστήριξε ο Γκράχαμ δίνοντας έμφαση στην ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων προκειμένου οι εμπλεκόμενες πλευρές να έχουν το περιθώριο να προχωρήσουν στους απαραίτητους συμβιβασμούς.

Ο γερουσιαστής μιλάει συχνά για την απειλή μιας πολεμικής σύγκρουσης με την Βόρεια Κορέα, ενώ τον προηγούμενο μήνα τόνισε ότι η εξελιγμένη στρατιωτική τεχνολογία της Πιονγιάνγκ, καθιστά πιο πιθανή την διεξαγωγή ενός προληπτικού πολέμου. «Νομίζω ότι πραγματικά, ο χρόνος τελειώνει» τόνισε ο ίδιος, ενώ την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ.

Μακμάστερ: Ρεαλιστική πιθανότητα

Ο Μακμάστερ δήλωσε την Τρίτη, ότι «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθειας για την τελευταία καλύτερη ευκαιρία» που μπορεί να προκύψει προκειμένου ν’ αποφευχθεί η χρήση πολεμικών μέσων. Παράλληλα, ο ίδιος, που έχει ουσιαστική θέση μεταξύ των συμβούλων του Τραμπ για ζητήματα διεθνούς πολιτικής, άφησε να εννοηθεί ότι η πολεμική σύγκρουση αποτελεί μία ρεαλιστική πιθανότητα.

«Ένας πύραυλος από την Βόρεια Κορέα, με πυρηνική κεφαλή, που θα είναι ικανός να πλήξει μία αμερικανική πόλη, δεν είναι πλέον μία μακρινή υπόθεση, αλλά ένας επερχόμενος κίνδυνος. Ένας κίνδυνος, που αποτελεί πραγματικό ρίσκο για το ξέσπασμα μιας πολεμικής σύγκρουσης», δήλωσε επίσης ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής, Τζον Μακέιν από την Αριζόνα, που προεδρεύει τις Επιτροπής για τις Ένοπλες Δυνάμεις στην Γερουσία.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Τραμπ διακηρύσσει ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι τα στελέχη του Λευκού Οίκου αιφνιδιάστηκαν από την κίνηση του ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον να προσφέρει στην Βόρεια Κορέα την διεξαγωγή συνομιλιών χωρίς προηγούμενες προϋποθέσεις.

«Είμαστε ανοιχτοί στην πιθανότητα διαλόγου με την Βόρεια Κορέα, έχοντας ως στόχο την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Ωστόσο, πρώτα θα πρέπει η Βόρεια Κορέα ν’ απέχει από προκλήσεις και να ενεργήσει ουσιαστικά προς την παραπάνω κατεύθυνση» δήλωσε εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου των ΗΠΑ στο CNN.

Πηγή: CNN