Πολιτική
Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017 08:15

Πιο κοντά ο ανασχηματισμός

Η θετική πορεία των διαπραγματεύσεων και το επικείμενο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, αλλά το κλίμα που έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα στο εσωτερικό σε συνδυασμό με την εικόνα των δημοσκοπήσεων, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα και δείχνουν τάση παγίωσης του πολιτικού σκηνικού, φέρνουν τον ανασχηματισμό πιο κοντά.

Του Γιάννη Καμπουράκη

Η θετική πορεία των διαπραγματεύσεων και το επικείμενο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, αλλά το κλίμα που έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα στο εσωτερικό σε συνδυασμό με την εικόνα των δημοσκοπήσεων, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα και δείχνουν τάση παγίωσης του πολιτικού σκηνικού, φέρνουν τον ανασχηματισμό πιο κοντά.

Ο κ. Τσίπρας αναζητά και θα επιχειρήσει, μέσω του ανασχηματισμού, ένα restart για την κυβέρνησή του, μέσα στο θετικό κλίμα που θα δημιουργήσουν οι ανακοινώσεις από τις Βρυξέλλες και οι τοποθετήσεις των θεσμών για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου και μετά όπου η κυβέρνηση θα έχει ψηφίσει το νομοσχέδιο – σκούπα για τα προαπαιτούμενα και θα αναμένει το τυπικό κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, και την περιγραφή του οδικού χάρτη με ορόσημο τον Αύγουστο του 2018 που τελειώνει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, «κάθε ημέρα είναι πιθανή για ανακοινώσεις».

Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι δεν θα πρόκειται για διορθωτικό ανασχηματισμό, αλλά για ριζικές αλλαγές με την πρόθεση του κ. Τσίπρα «να συνθέσει το σχήμα που θα πάει την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές».

Τα στελέχη του Μαξίμου (Αλέκος Φλαμπουράρης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Δημήτρης Λιάκος και Θανάσης Καρτερός) και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, εργάζονται ήδη σε αυτήν την κατεύθυνση, έχουν προτάσεις για πρόσωπα που πρέπει να αποχωρήσουν, πρόσωπα που πρέπει να αλλάξουν κυβερνητικό πόστο και πρόσωπα που πρέπει να μπουν στην κυβέρνηση και αναμένουν το πράσινο φως του Πρωθυπουργού.

Όπως είναι αναμενόμενο, όποιες και να είναι οι εισηγήσεις, η διαχείριση κάποιων προσώπων θα γίνει αποκλειστικά από τον κ. Τσίπρα. Πληροφορίες που για ευνόητους λόγους δεν επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν ότι με την εξαίρεση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής όπου έχει προταθεί η κατάργησή του και το «σπάσιμο» των αρμοδιοτήτων του ανάμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών και το Μαξίμου, δεν αναμένεται άλλη δομική αλλαγή.

Επίσης δεν αναμένονται αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου όπου το «lifting» έχει προηγηθεί, πλην της περίπτωσης του κ. Λιάκου, ο οποίος αν μετακινηθεί στο οικονομικό επιτελείο, θα καλυφθεί η θέση του.

Ο κ. Τσίπρας δεν έχει δείξει τις προθέσεις του, σχετικά με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος θα είναι – εκ των πραγμάτων – το πρόσωπο του ανασχηματισμού. Το τελευταίο διάστημα, οι αποστάσεις που έχει λάβει από τους 53+, έχουν φέρει τον κ. Τσακαλώτο πιο κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Οικονομικών όμως δεν διατηρεί καλές σχέσεις με σημαίνοντα πρόσωπα της ηγετικής ομάδας της κυβέρνησης όπως ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Υπάρχουν στελέχη στον πυρήνα των συνεργατών του Πρωθυπουργού που θεωρούν ότι η κυβέρνηση μπορεί πλέον να φτάσει στον Αύγουστο του 2018 χωρίς τον κ. Τσακαλώτο στο τιμόνι του οικονομικού επιτελείου και πως χρειάζεται μία άλλη σηματοδότηση στην οικονομία με νέο πρόσωπο στο πλέον κρίσιμο υπουργείο, οι αποφάσεις όμως ανήκουν αποκλειστικά στον κ. Τσίπρα, που στην τελική ευθεία για την έξοδο από το πρόγραμμα, θα μετρήσει τη βούληση των Θεσμών.  

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη σύνθεση, δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Πρωθυπουργός κινηθεί προς την κατεύθυνση τήρησης εσωκομματικών ισορροπιών ώστε να δεσμεύσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κοινοβουλευτικής ομάδας σε κοινή πορεία χωρίς κραδασμούς ως τις επόμενες εκλογές ή στην κατεύθυνση του μεγαλύτερου δυνατού αποτελέσματος στην τελική ευθεία, ρισκάροντας να αντιμετωπίσει εσωκομματικά προβλήματα.