Απόψεις
Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017 05:53

Ένα διαδικτυακό ψυχογράφημα

Οι αναζητήσεις στην πιο δημοφιλή διαδικτυακή μηχανή είναι κατά κάποιον τρόπο ένα είδος ψυχογραφήματος. Συλλογικού.

Τι ψάξαμε το 2017; Σύμφωνα με την Google, η πεντάδα των ταχύτερα αυξανόμενων αναζητήσεων στην Ελλάδα για το 2017 είναι: Survivor, κοινωνικό μέρισμα, Eurovision 2017, Nomads και Ζωή Λάσκαρη, γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.

Απο την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Οι αναζητήσεις στην πιο δημοφιλή διαδικτυακή μηχανή είναι κατά κάποιον τρόπο ένα είδος ψυχογραφήματος. Συλλογικού.

Τι ψάξαμε το 2017; Σύμφωνα με την Google, η πεντάδα των ταχύτερα αυξανόμενων αναζητήσεων στην Ελλάδα για το 2017 είναι: Survivor, κοινωνικό μέρισμα, Eurovision 2017, Nomads και Ζωή Λάσκαρη.

Δύο τηλεπαιχνίδια επιβίωσης, δύο νότες, ο θάνατος του crazy girl, από τα ελάχιστα κορίτσια για τα οποία οι Φώτηδες θα «έκοβαν μουστάκι» και το μέρισμα. Έχουν εγκριθεί 1.222.657 αιτήσεις, σε σύνολο 2.970.889 και την Παρασκευή το αναλογούν ποσό στους τραπεζικούς λογαριασμούς θα πιστωθεί.

Παρά τις αντιρρήσεις ότι η «διανομή του στην πλάτη της ιδιωτικής οικονομίας και χωρίς πρόβλεψη για κάποια φορολογική ελάφρυνση της μισθωτής εργασίας ή των επιχειρήσεων τείνει να αντιστρατεύεται την επιδιωκόμενη και αναγκαία δυναμική ανάπτυξη» ή τις τοποθετήσεις ότι «η αναδιανομή προς τους ασθενέστερους έχει νόημα όταν παράγεται νέος πλούτος και όχι μέσω της υπερφορολόγησης» ή της περικοπής κοινωνικών δαπανών, και χωρίς φυσικά να δικαιολογούνται οι χαρές και τα πανηγύρια που τόσοι συμπολίτες μας βρίσκονται σ’ αυτήν την κατάσταση.Χωρίς να υπολογίζονται άλλοι τόσοι που γλιστρούν «προς τα κάτω», δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν έκτακτα έξοδα, να κάνουν μία εβδομάδα διακοπές, να έχουν ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή λαχανικά κάθε δεύτερη μέρα, καθώς και να έχουν θέρμανση στο σπίτι.

Είναι εργαζόμενοι, αλλά η εργασία δεν απαλύνει τον φόβο της φτώχειας, το «φαινόμενο του ανελκυστήρα» για το ισόγειο. Κι αυτό προκαλεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα και από το επίπεδο της φτώχειας. Γι’ αυτό και επτά στους δέκα δεν θεωρούν ότι θα υπάρξει βελτίωση και ανακούφιση προσωπικά και για την οικογένειά τους.

Τούτη η βαρυθυμιά αποτυπώνεται και στις διαδικτυακές αναζητήσεις, παρά τις φαινομενικά ανέμελες εισχωρήσεις. Δι’ ευχών των αγίων αντοχών μπροστά στο επείγον παρόν. Επιβίωσης στο αναμορφωτήριο της προσγείωσης.