Κόσμος
Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2006 12:46

Νιγηρία: Απήχθησαν 20 Νιγηριανοί εργαζόμενοι στη Shell

Περίπου 20 Νιγηριανοί που εργαζόντουσαν στην Royal Dutch Shell απήχθησαν τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια επίθεσης ανταρτών σε κομβόϊ πλοίων που προμήθευαν τις πετρελαιοπηγές, σύμφωνα με πηγές της Shell, μετέδωσε το Reuters.

Tουλάχιστον πέντε στρατιώτες που προστάτευαν το κομβόϊ σκοτώθηκαν, όταν περίπου 70 ένοπλοι με ταχύπλοα σκάφη επιτέθηκαν στα πλοιάρια που μετέφεραν καύσιμα και άλλες προμήθειες για τις εγκαταστάσεις της Shell, στο απομακρυσμένο κανάλι Cawthorne στο κρατίδιο Rivers του Δέλτα του Νίγηρα.

«Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί τι ακριβώς συνέβη. Περίπου 20 Νιγηριανοί εργαζόμενοι στη Shell απήχθησαν. Μέχρι τώρα είναι αγνοούμενοι», ανέφερε πηγή της Shell.

H επίθεση τη Δευτέρα έθεσε τέλος στη σχετική ηρεμία στο Δέλτα του Νίγηρα, που αποτελεί το σύνολο της παραγωγής της Νιγηρίας, της όγδοης μεγαλύτερης χώρας εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο.

Το 1/6 της παραγωγής της Νιγηρίας έχει σταματήσει από τον Φεβρουάριο μετά το κύμα των επιθέσεων σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις αυτόν τον μήνα.

Η επίθεση δεν επηρέασε την παραγωγή, καθώς σημειώθηκε σε ποτάμι, πολύ μακρύτερα από τις εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τις πηγές της εταιρείας. Η Shell έχει ήδη σταματήσει την παραγωγή 495.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως στις εγκαταστάσεις της στη χώρα, κυρίως εξ αιτίας των επιθέσεων ανταρτών.