Αφιερώματα
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017 17:38

Δράσεις για 5.000 παιδιά ακριτικών περιοχών, σε 40 ακριτικά χωριά και νησιά

Προορισμοί σε 13 ακριτικά νησιά, όπου οι συνεργαζόμενοι φορείς αφιέρωσαν 211 ημέρες για να διοργανώσουν 51 εργαστήρια, στα οποία συμμετείχαν 1.422 μαθητές, είναι ο απολογισμός -μόνο για την τρέχουσα περίοδο 2016/2017- του προγράμματος «Η Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει», μια πρωτοβουλία του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ σε συνεργασία με την Άγονη Γραμμή Γόνιμη και 11 ακόμη φορείς.

Προορισμοί σε 13 ακριτικά νησιά, όπου οι συνεργαζόμενοι φορείς αφιέρωσαν 211 ημέρες για να διοργανώσουν 51 εργαστήρια, στα οποία συμμετείχαν 1.422 μαθητές, είναι ο απολογισμός -μόνο για την τρέχουσα περίοδο 2016/2017- του προγράμματος «Η Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει», μια πρωτοβουλία του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ σε συνεργασία με την Άγονη Γραμμή Γόνιμη και 11 ακόμη φορείς.

Στο σύνολο του προγράμματος, στα 4 χρόνια υλοποίησής του, οι εθελοντές έχουν επισκεφθεί 40 ακριτικά χωριά και νησιά στην ελληνική επικράτεια, αφιερώνοντας 931 ημέρες για να διοργανώσουν 240 εργαστήρια που παρακολούθησαν σχεδόν 5.000 παιδιά.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών στη θεωρία, αλλά και στην πράξη για ζητήματα σχετικά με τον σεβασμό και τη διατήρηση της περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς, της αειφόρου ανάπτυξης και των μεθόδων διαχείρισης της ενέργειας και των φυσικών μας πόρων.

Το πρόγραμμα, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, έχει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πραγματοποιείται στο διάστημα από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο κάθε έτους. Στην οργάνωση των εργαστηρίων συνεργάζονται ΜΚΟ, μουσεία, πολιτιστικές ομάδες, ιδρύματα, ινστιτούτα και φορείς που έχουν οικολογικά ενδιαφέροντα ή ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στον 3ο κύκλο του προγράμματος 2015/2016 πέρα από τα εργαστήρια αναπτύχθηκαν και υποδομές, όπως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες σχολικών κτηρίων στην Ηρακλειά. Την περίοδο 2014/2015 οι παρεμβάσεις περιελάμβαναν τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός διαδικτυακού μουσείου για το περιβάλλον και τον πολιτισμό στο Καστελόριζο, ενώ κατά την εναρκτήρια περίοδο 2013/2014 ξεχώρισαν η υλοποίηση υπαίθριας τοιχογραφίας με θέμα τους μύθους της θάλασσας σε σχολείο της Σερίφου και το περίπτερο περιβαλλοντικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης, μια προσπάθεια έναρξης νέων δραστηριοτήτων στην αυλή του σχολείου με θέμα το φυσικό περιβάλλον. 

Στον πρόσφατο κύκλο (2016/2017) το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε εννιά νησιά του Αιγαίου και του Ιόνιου πελάγους και τέσσερα χωριά της Αχαΐας. 

Οι μικροί μαθητές στη Δονούσα είχαν την ευκαιρία να δανειστούν, να ξεφυλλίσουν και να διαβάσουν τα βιβλία του σάκου που τους μετέφερε η οργάνωση «Βιβλία σε Ρόδες», αλλά και να ενημερωθούν για τους τρόπους εξερεύνησης των ωκεανών από τους ωκεανογράφους. 

Οι ωκεανογράφοι επισκέφθηκαν και τη Βλασιά, όπου τα παιδιά παρακολούθησαν επίσης εργαστήρι του Αρκτούρου στο πλαίσιο του προγράμματος «Δάσος, Πηγή Νερού και Ζωή» και υποδέχθηκαν αποστολή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που τους μίλησε για την κομποστοποίηση, καθώς και εκπροσώπους του Μουσείου Γουλανδρή, που τους έδειξαν τρόπους άμυνας των φυτικών και ζωικών οργανισμών μέσα από ένα διαδραστικό θεατρικό παιχνίδι.

Ο Αρκτούρος επισκέφθηκε και το χωριό Δάφνη, ενώ στην Ερείκουσα βρέθηκε αποστολή του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων». Στη Θηρασιά βρέθηκαν στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης που ενημέρωσαν τα παιδιά για τον σεισμικό και ηφαιστειακό κίνδυνο, καθώς και του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείου Τεχνολογίας Noesis που διοργάνωσαν εργαστήριο για την ενέργεια. Εργαστήρια διοργάνωσαν επίσης το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «Αρίων» και το «Κινητό Πλανητάριο». 5 ακόμη εργαστήρια έγιναν στην Ιθάκη, 3 στην Κέρκυρα, 5 στην Κεφαλονιά, 5 στο αχαϊκό χωριό Πάος, 5 στους Πετσάκους, 2 στη Σκύρο κι ένα στη Χίο.   

Το πρόγραμμα πέρα από εργαστήρια περιλαμβάνει εκδρομές αλλά και μια σειρά από παροχές, με αποδέκτες πάντα τα παιδιά των ακριτικών περιοχών. 

Ειδικότερα, μέσω της δράσης ΕΚΟ-mobility, ο όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κατά τη σχολική χρονιά 2015-2016, προχώρησε στην κάλυψη των βασικών αναγκών θέρμανσης σε επτά σχολεία της ηπειρωτικής μας χώρας και συγκεκριμένα στα χωριά: Ζωοδόχος, Καλπάκι, Πωγωνιανή, Λογγάδες, Ασπρονέρι, Λεπτή και Δαδιά, ενώ τη χρονιά 2016-2017, προχώρησε σε δωρεά πετρελαίου θέρμανσης σε τέσσερα σχολεία της Πελοποννήσου (Δημοτικό σχολείο Πετσάκων, Δημοτικό Σχολείο Δάφνης, Δημοτικό Σχολείο Βλασιάς και Δημοτικό σχολείο Πάου). Στο ίδιο πλαίσιο, έγινε δωρεά 12 ποδηλάτων στους μαθητές του Γυμνασίου του Δελβινακίου Ιωαννίνων το 2015, και 13 ποδηλάτων στους μαθητές του Γυμνασίου της Τήλου, το 2016.

Πετρέλαιο σε 13 απομακρυσμένα  σχολεία των Δωδεκανήσων

Φέτος ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί πανελλαδικά ως ένδειξη αλληλεγγύης για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και ιδιαίτερα της νέας γενιάς εν μέσω οικονομικής κρίσης, προμηθεύει 13 σχολεία δυσπρόσιτων και απομακρυσμένων περιοχών σε 7 νησιά της Δωδεκανήσου με 25.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης.

Μάλιστα για τον σκοπό αυτό, στελέχη της ΕΛΠΕ και της ΕΚΟ μετέβησαν πρόσφατα στη Ρόδο (29 και 30 Νοεμβρίου), για να παραδώσουν συνολικά 2.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης στο Δημοτικό Σχολείο Έμπωνα. Επίσης, παραδόθηκαν ήδη από 2.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης στο Γυμνάσιο Κάσου και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρπάθου. Άλλα 10 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Δωδεκανήσων παρέλαβαν κάρτες καυσίμου. Πρόκειται για τα σχολεία: 3ο ΓΕΛ Ρόδου, Γυμνάσιο Αρχαγγέλου/ΓΕΛ/ ΕΠΑΛ, 1o ΕΠΑΛ Ρόδου, Μπελλένιο Γυμνάσιο Λέρου, Γυμνάσιο/Λύκειο Αντιμάχειας Κω, 7ο Δημοτικό Σχολείου Κω, 1o Γυμνάσιο/ΓΕΛ Σύμης, 1ο Δημοτικό Σχολείο  Σύμης, 2ο Δημοτικό Σχολείο Σύμης και Δημοτικό Σχολείο Μανδρακίου Νισύρου. Παράλληλα, από τις 13 έως τις 30 Νοεμβρίου υλοποιήθηκε σε Ρόδο και Κω το πρωτοποριακό πρόγραμμα ελέγχου καυσίμων πρατηρίων, που συνεχίζει για 7η χρονιά η ΕΚΟ (Ελληνικά Καύσιμα Ορυκτέλαια ΑΒΕΕ) σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Οι συνολικές δράσεις του Ομίλου ΕΛΠΕ στα Δωδεκάνησα παρουσιάστηκαν αναλυτικά σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δωδεκανήσων, παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού και του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου. Από τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ παρέστησαν ο γενικός διευθυντής Εγχώριας και Διεθνούς Εμπορίας Ομίλου Ρομπέρτο Καραχάννας, ο διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων Ομίλου Γιάννης Κορωναίος, η δ/ντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Ράνια Σουλάκη, η δ/ντρια Έρευνας & Ανάπτυξης Καυσίμων και Λιπαντικών Μαρία Μοσχοπούλου και ο μηχανικός Έρευνας και Ανάπτυξης Παναγιώτης Ροδάκης. 

Ο κ. Καραχάννας σχολίασε σχετικά ότι για τον Όμιλο ΕΛΠΕ και την ΕΚΟ, η κοινωνική αλληλεγγύη δεν αποτελεί μια υποσχετική χωρίς αντίκρισμα, αλλά συνειδητό καθήκον. «Πρόσφατα ενισχύσαμε τους πληγέντες από τη θεομηνία στη Σύμη, ενώ σήμερα χορηγούμε πετρέλαιο για τη θέρμανση 13 σχολείων στα Δωδεκάνησα. Οικοδομούμε σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία και με στοχευμένες δράσεις σε όλη την Ελλάδα στηρίζουμε διαχρονικά τους ευάλωτους συνανθρώπους μας και δίνουμε έμφαση στο μέλλον αυτού του τόπου, τη νέα γενιά. Η υπεύθυνη στάση μας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο αποτυπώνεται και με την ανάπτυξη διαφοροποιημένων καυσίμων που συμβάλλουν στην εξοικονόμησης ενέργειας, μεγιστοποιούν την απόδοση, εξασφαλίζουν μειωμένες εκπομπές ρύπων και είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Ταυτόχρονα, με την υλοποίηση του ολοκληρωμένου προγράμματος “Εγγύηση ΕΚΟ”, διασφαλίζουμε ότι οι καταναλωτές μας θα συνεχίσουν να προμηθεύονται προηγμένα προϊόντα, άριστης ποιότητας, στη σωστή ποσότητα και σε ανταγωνιστική τιμή», πρόσθεσε. 

Δράση για τα παιδιά και τις οικογένειες Ρομά

Με γνώμονα τη μείωση των ανισοτήτων, τη στήριξη ευάλωτων συνανθρώπων μας και τη δημιουργία ευκαιριών για τους νέους, ο όμιλος ΕΛΠΕ έχει αναπτύξει επίσης το καινοτόμο Πρόγραμμα «Δράσεις υπέρ του παιδιού και της οικογένειας Ρομά», που υλοποιείται από την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως. Ο όμιλος έχει τιμηθεί για το συγκεκριμένο πρότυπο εκπαιδευτικό - ενταξιακό πρόγραμμα για μαθητές Ρομά, ηλικίας από 6 έως 12 ετών, το οποίο παρέχει πολύπλευρη συμβουλευτική υποστήριξη στο σύνολο των μελών της τσιγγάνικης οικογένειας.

Είναι το μοναδικό ενταξιακό πρόγραμμα για μαθητές Ρομά στην Ελλάδα, ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχο με αυτά τα χαρακτηριστικά, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δημιουργήθηκε από τη Μητρόπολη Πετρουπόλεως, ενώ η δράση συγχρηματοδοτείται από την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου και τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ. Σε τρία χρόνια υλοποίησης του προγράμματος υπήρξαν συνολικά πάνω από 250 ωφελούμενοι, παιδιά και γονείς. Ιδιαίτερης μνείας χρήζει το γεγονός ότι μετά την παρακολούθηση του προγράμματος ποσοστό άνω του 80% των μαθητών δεν εγκαταλείπει το σχολείο.