Αφιερώματα
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017 17:53

O ΕΛΟΤ σχεδιάζει με βάση το πλαίσιο της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ

Τη δική του πρόταση για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ έχει εκπονήσει ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ). Ο Οργανισμός, που έχει αναπτύξει την ελληνική εκδοχή του Διεθνούς Προτύπου 26000:2010 «Guidance on social responsibility», θεωρεί ότι απαιτείται ενιαίος σχεδιασμός και ενιαίο σχέδιο.

Τη δική του πρόταση για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ έχει εκπονήσει ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ). Ο Οργανισμός, που έχει αναπτύξει την ελληνική εκδοχή του Διεθνούς Προτύπου 26000:2010 «Guidance on social responsibility», θεωρεί ότι απαιτείται ενιαίος σχεδιασμός και ενιαίο σχέδιο. Υπό τον τίτλο «Κοινωνική ευθύνη για τη Βιώσιμη και δίκαιη Ανάπτυξη στην Ελλάδα», το σχέδιο που προτείνει ο ΕΛΟΤ περιλαμβάνει τους εθνικούς στρατηγικούς στόχους βιωσιμότητας για το 2030 και τις υποχρεώσεις κοινωνικής ευθύνης για Δημόσια Διοίκηση, Δήμους/Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις/Ιδιωτικό Τομέα, ΜΚΟ και πολίτες. 

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, το Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και την Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και το Εθνικό Σχέδιο για τους Στρατηγικούς Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης 2030 του ΟΗΕ μπορεί να ενσωματωθούν σε ένα ενιαίο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής και δέσμευσης στο υψηλότερο επίπεδο, π.χ. Γραφείο Πρωθυπουργού ή Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης. 

Οι πυλώνες του ΕΛΟΤ

Όπως εξηγεί στη «N» ο Ιωάννης Σαριδάκης, υπεύθυνος του τομέα τυποποίησης του ΕΛΟΤ, για την καλύτερη επικοινωνία με κατάλληλους ελληνικούς όρους η «Κοινωνική ευθύνη για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (και ενδεχομένως, δίκαιη-pro poor growth/με μείωση ανισοτήτων)» δεν μπορεί να δηλώνεται ως ΕΚΕ και να περιορίζεται στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Η κοινωνική ευθύνη σύμφωνα με τον ΕΛΟΤ αφορά:

  • Επιχειρήσεις - Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, καθώς και λογοδοσία μέσω των απολογιστικών εκθέσεων βιωσιμότητας.  
  • Δημόσιο - Κοινωνική Ευθύνη των Δημοσίων Οργανισμών και λογοδοσία με Απολογιστικές Εκθέσεις που περιλαμβάνουν ενέργειες και δείκτες επιδόσεων για τη συμβολή τους στη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη (κυρίως για την κοινωνική συνοχή, τη μείωση των ανισοτήτων και την εξάλειψη του αποκλεισμού των μειονεκτούντων). 
  • ΜΚΟ - Κοινωνική Ευθύνη των Εθελοντικών Οργανώσεων, με λογοδοσία μέσω των Απολογιστικών Εκθέσεων που περιλαμβάνουν ενέργειες και δείκτες επιδόσεων για τη συμβολή των εθελοντικών οργανώσεων στη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη. 
  • Πολίτες - Ατομική Κοινωνική Ευθύνη και βιώσιμη κατανάλωση, καθώς και επίγνωση για την Περιβαλλοντική Ευθύνη. 
  • Ανθρώπινες κοινότητες/πόλεις - Κοινωνική Ευθύνη των ανθρωπίνων κοινοτήτων και κάθε μορφής Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως ο Δήμος, η Κοινότητα ή η Περιφέρεια. Ο ΕΛΟΤ στην πρότασή του αναφέρεται στην κοινωνική ευθύνη των παραπάνω κοινοτήτων ως προς τις έξυπνες υποδομές πόλεων, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των πόλεων, την προσβασιμότητά τους σε ΑμεΑ, τη θέσπιση κανόνων και την ανάπτυξη υποδομών ώστε οι τοπικές κοινότητες να είναι ανοιχτές σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς.

Το ελληνικό πρότυπο του 2014

Σύμφωνα με τον κ. Σαριδάκη, ειδικά για δημόσιους οργανισμούς, επιχειρήσεις και εθελοντικές οργανώσεις/MKO εφαρμόζονται οι αρχές, οι ορισμοί εννοιών και τα θέματα και οι καλές πρακτικές που προτείνονται στο ελληνικό πρότυπο: ΕΛΟΤ ISO 26000, Οδηγός για την κοινωνική ευθύνη των οργανισμών.

Ουσιαστικά πρόκειται για την ελληνική έκδοση του Διεθνούς Προτύπου 26000:2010 «Guidance on social responsibility». Το Διεθνές Πρότυπο επικυρώθηκε ως Ελληνικό Πρότυπο το 2014 και παρέχει καθοδήγηση στις επιχειρήσεις για την κοινωνική ευθύνη, αλλά δεν προορίζεται ούτε είναι κατάλληλο για πιστοποίηση. 

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πρότυπο δεν απαιτεί αλλά συστήνει στις επιχειρήσεις. Σε κάποιες χώρες βέβαια οι συστάσεις του ISO 26000 έχουν ενσωματωθεί σε νόμους και αποτελούν νομική υποχρέωση.

ΕΚΕ και Βιώσιμη Ανάπτυξη

Μεταξύ άλλων το πρότυπο ορίζει τις διαφορετικές έννοιες της κοινωνικής ευθύνης και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι μια ευρέως αποδεκτή έννοια και βασικός στόχος που κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση μετά τη δημοσίευση το 1987 της έκθεσης της Παγκόσμιας Επιτροπής για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών είναι το κοινό μας μέλλον. Βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας σήμερα, με σεβασμό στα οικολογικά όρια του πλανήτη, χωρίς να διακυβεύεται η ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιούν τις δικές τους ανάγκες. Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελείται από τρεις, αλληλένδετες διαστάσεις - την οικονομική, την κοινωνική και την περιβαλλοντική. Έτσι, για παράδειγμα, η εξάλειψη της φτώχειας απαιτεί την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της οικονομικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η κοινωνική ευθύνη από την άλλη μεριά επικεντρώνεται στον οργανισμό και αφορά στην υπευθυνότητά του ως προς την κοινωνία και το περιβάλλον. Η κοινωνική ευθύνη συνδέεται στενά με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Επειδή η βιώσιμη ανάπτυξη αφορά τους κοινούς οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους της κοινότητας των ανθρώπων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αναφορά των ευρύτερων προσδοκιών που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τους οργανισμούς που επιδιώκουν να λειτουργούν κοινωνικώς υπεύθυνα. Ως εκ τούτου, πρωταρχικός στόχος της κοινωνικής ευθύνης του οργανισμού θα πρέπει να είναι η συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι αποφάσεις και οι δραστηριότητες ενός κοινωνικώς υπεύθυνου οργανισμού μπορεί να συμβάλλουν ουσιαστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης αφορά την επίτευξη της βιωσιμότητας για τον πλανήτη και την κοινωνία ως σύνολο και δεν αφορά τη διατηρησιμότητα ή τη βιωσιμότητα του οργανισμού. Η βιωσιμότητα του οργανισμού μπορεί, ή δεν μπορεί, να είναι συμβατή με τη βιωσιμότητα της κοινωνίας στο σύνολό της. Η βιώσιμη κατανάλωση, η βιώσιμη χρήση πόρων και τα βιώσιμα οικοσυστήματα σχετίζονται με τους οργανισμούς και αφορούν τη βιωσιμότητα της κοινωνίας στο σύνολό της.