Μελέτες που έχουν εστιάσει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με καρδιοπάθειες δείχνουν ότι οι εκρηκτικές καταστάσεις προκαλούν αρρυθμίες στην καρδιά και κάνουν τη ζωή των καρδιοπαθών ασθενών πιο επικίνδυνη.
Μελέτες που έχουν εστιάσει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με καρδιοπάθειες δείχνουν ότι οι εκρηκτικές καταστάσεις προκαλούν αρρυθμίες στην καρδιά και κάνουν τη ζωή των καρδιοπαθών ασθενών πιο επικίνδυνη.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Yale ανέλυσαν 25 άτομα με εμφυτευμένο απινιδωτή, καταγράφοντας καθημερινά τα συναισθήματά τους και τον ρυθμό της καρδιάς τους ανάλογα με αυτά.
Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, οι απινιδωτές αυτοί έχουν την ιδιότητα να καταγράφουν κάθε «ανωμαλία» στη λειτουργία της καρδιάς, ενώ σε περίπτωση ανακοπής κάνουν ηλεκτροσόκ στην καρδιά διορθώνοντας την αρρυθμία και σώζοντας ουσιαστικά τη ζωή του ασθενή από αιφνίδιο θάνατο.
Οι επιστήμονες του Yale κατέγραψαν τι ακριβώς συνέβαινε ανάλογα με τη συναισθηματική κατάσταση των ασθενών, δηλαδή τις εκρήξεις θυμού που είχαν σε μία κλίμακα από το 1 ως το 5 και διαπίστωσαν ότι σε όλη τη διάρκεια της έρευνας έγιναν 56 ηλεκτροσόκ από τους απινιδωτές. Με τον τρόπο αυτό και μέσω των ηλεκτροσόκ κατέγραψαν ουσιαστικά στη σχέση μεταξύ αρρυθμιών και ψυχολογικής κατάστασης των ασθενών.
Σε ποσοστό 100% οι ασθενείς έφτασαν σε εκρήξεις θυμού στην κλίμακα 2 και 2+ όπου και διαπιστώθηκε ότι οι αρρυθμίες τους ξεκινούσαν με γρήγορες συστολές γεγονός που ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο ανακοπής.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε σε ποσοστό 68% ότι οι αρρυθμίες που καταγράφηκαν ήταν χωρίς να προηγηθεί κάποιο επεισόδιο θυμού και αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τους ασθενείς.
Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, η ψυχολογική κατάσταση, όταν δηλαδή ένας ασθενής νιώθει κατάπτωση, νεύρα, θυμό ή κάποια ταραχή, αυτό έχει μεγάλη σχέση με την πρόκληση αρρυθμίας στην καρδιά. Τέτοια συναισθήματα προκαλούνται συνήθως από καταστάσεις όπως μία τρομοκρατική επίθεση, ένας σεισμός, ένας θάνατος αγαπημένου προσώπου κ.λπ. ενώ κάποια ακόμα πιο ευάλωτα άτομα μπορεί να αναστατωθούν ακόμα και από την ήττα της ομάδας τους σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Οι μεταβολές, που μάλιστα είναι απότομες, όπως οι πρόωρες και γρήγορες συστολές, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τη λειτουργία της καρδιάς. Για το λόγο αυτό, συνιστούν στους γιατρούς που παρακολουθούν καρδιολογικούς ασθενείς να τους συμβουλεύουν να αποφεύγουν τις εκρήξεις θυμού και τις έντονες συναισθηματικές καταστάσεις προκειμένου να διατηρήσουν τη λειτουργία της καρδιά στους σε «φυσιολογικά» επίπεδα και να αποφύγουν σημαντικά προβλήματα που μπορεί να αποβούν μοιραία.