Κόσμος
Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2006 16:01

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ συνδέει την κρίση με την επίσκεψη Σαακασβίλι στην Ουάσινγκτον

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ συνέδεσε σήμερα, τη σύλληψη των τεσσάρων Ρώσων στρατιωτικών στη Γεωργία με την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει «ακριβώς πριν» στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, καθώς και με την απόφαση του ΝΑΤΟ να ενισχύσει τις σχέσεις του με την Τυφλίδα.

«Το τελευταίο επεισόδιο με την απαγωγή των αξιωματικών μας, συνέβη ακριβώς μετά την απόφαση του ΝΑΤΟ να παρουσιάσει στη Γεωργία ένα σχέδιο εντατικής συνεργασίας και, επιπλέον, ακριβώς μετά την επίσκεψη του Μιχαήλ Νικολάγεβιτς (Σαακασβίλι) στην Ουάσινγκτον», παρατήρησε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

«Σημειώνουμε τις διαβεβαιώσεις των Αμερικανών συναδέλφων μας ότι απέτρεψαν και εξακολουθούν να αποτρέπουν τη γεωργιανή ηγεσία να προβαίνει σε αιφνιδιαστικές ενέργειες, αλλά χρονολογικά όλα συνέβησαν όπως λέω: το ταξίδι στην Ουάσινγκτον, η απόφαση του ΝΑΤΟ, η σύλληψη των ομήρων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαβρόφ.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων που επέβαλε η Ρωσία (σ.σ. διακοπή των αεροπορικών, θαλάσσιων, χερσαίων και ταχυδρομικών συνδέσεων) ο Ρώσος ΥΠΕΞ ήταν σαφής: «Προς το παρόν, δεν έχουμε την πρόθεση να το κάνουμε».