Κόσμος
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017 12:55

ΗΠΑ: Κρίσιμη αναμέτρηση στην Αλαμπάμα για εκλογή γερουσιαστή

Τρία εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Αλαμπάμα καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν τον δεύτερο γερουσιαστή της Πολιτείας, εκλογή με αβέβαιο αποτέλεσμα που έχει προκαλέσει ένταση στο Κογκρέσο, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μέχρι και τον Λευκό Οίκο.

Τρία εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Αλαμπάμα καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν τον δεύτερο γερουσιαστή της Πολιτείας, εκλογή με αβέβαιο αποτέλεσμα που έχει προκαλέσει ένταση στο Κογκρέσο, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μέχρι και τον Λευκό Οίκο.

Όλη η προεκλογική εκστρατεία έχει επικεντρωθεί στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, υπερσυντηρητικό πρώην δικαστή Ρόι Μουρ, ο οποίος επιθυμεί να μεταφέρει τον θρησκευτικό του ακτιβισμό στη Γερουσία. Ωστόσο πριν περισσότερο από ένα μήνα ξέσπασε σκάνδαλο μετά τις κατηγορίες ότι επιτέθηκε σεξουαλικά σε ανήλικες στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Το σκάνδαλο ανοίγει τον δρόμο προς τη Γερουσία για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια.

Παράλληλα έχει δημιουργήσει μια σπαζοκεφαλιά για τους Ρεπουμπλικανούς: στελέχη τους και γερουσιαστές ζητούσαν από τον κ. Μουρ να αποσυρθεί από την κούρσα μόλις έγιναν γνωστές οι πρώτες καταγγελίες πριν ένα μήνα. Μάταια όμως. Και πλέον έχουν αποδεχθεί την ιδέα της ήττας, όποιο κι αν είναι τελικά το αποτέλεσμα.

Αν ο Ρ. Μουρ κερδίσει, κινδυνεύει να αμαυρωθεί η φήμη των Ρεπουμπλικανών, την ώρα που στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει ευρεία συζήτηση για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης μετά και το σκάνδαλο με τον Χάρβεϊ Γουάινστιν.

Αν ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός χάσει, η πλειοψηφία του κόμματος στο Κογκρέσο θα περάσει από τις 52 έδρες που είναι τώρα στις 51 σε σύνολο 100, προσφέροντας στο κόμμα ένα πολύ μικρό περιθώριο ελιγμών.

Για τη διατήρηση της πολύτιμης έδρας, που έμεινε κενή μετά τον διορισμό του Τζεφ Σέσιονς στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στηρίζει τελικά τον Μουρ, παρά τις επιπτώσεις που ίσως έχει στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 ή στην εικόνα των Ρεπουμπλικάνων, από τους οποίους ούτως ή άλλως συχνά παίρνει αποστάσεις βάσει των συμφερόντων του.

Ο πρώην σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του Λευκού Οίκου υπό τον κ. Τραμπ, Στιβ Μπάνον, επίσης εξέφρασε τη στήριξή του στον Ρ. Μουρ, στο όνομα της μάχης κατά του ρεπουμπλικανικού «κατεστημένου», το οποίο κατηγορεί ότι επιχειρεί να εμποδίζει την «επανάσταση» του Ντ. Τραμπ.

Η εκστρατεία, η πρώτη για μια έδρα στη Γερουσία μετά την εκλογή του εκατομμυριούχου στην προεδρία των ΗΠΑ, ήταν αξιοσημείωτη ακόμη και για μια Πολιτεία που είναι συνηθισμένη στα σκάνδαλα.

Ο Ρόι Μουρ, ο οποίος εξοστρακίστηκε από το κόμμα του, έχει υιοθετήσει τη στάση Τραμπ, χαρακτηρίζοντας «ψευδείς ειδήσεις» τις καταγγελίες των γυναικών εις βάρος του, ένα σλόγκαν που ευχαρίστως ενστερνίστηκαν οι υποστηρικτές του.

Και εκτός από τις συνηθισμένες επιθέσεις του κατά της άμβλωσης, των ομοφυλόφιλων, των διεμφυλικών, στράφηκε και στα κεντρικά ζητήματα που επικράτησαν στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές, όπως η παράτυπη μετανάστευση και η ασφάλεια, παρουσιάζοντας τον εαυτό του αξιόπιστο σύμμαχο του επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε ανθρώπους που κατάγονται από αλλού ή στο καλιφορνέζικο χρήμα να ελέγξουν το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών», τόνισε τη Δευτέρα στην τελευταία του εμφάνιση πριν τις εκλογές.