Η διαχείριση της προσφυγική κρίσης από την ελληνική κυβέρνηση συναντάται, μεταξύ άλλων θεμάτων, στις σελίδες του γερμανόφωνου Τύπου.
Η διαχείριση της προσφυγική κρίσης από την ελληνική κυβέρνηση συναντάται, μεταξύ άλλων θεμάτων, στις σελίδες του γερμανόφωνου Τύπου.
Με αφορμή τη μεταφορά επιπλέον 270 προσφύγων και μεταναστών από τους καταυλισμούς της Λέσβου και της Χίου στον Πειραιά, η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει: «Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να εκτονώσει την δύσκολη κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου, όπου ζουν συνολικά 15.000 άνθρωποι. Οργανώσεις αρωγής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, μιας και οι κατάμεστοι καταυλισμοί δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για τον χειμώνα που πλησιάζει. Έτσι στη Μόρια της Λέσβου βρίσκονται σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές 6.500 άνθρωποι, ενώ υπάρχουν μόλις 2.300 θέσεις».
«Η ευθύνη της Αθήνας» τιτλοφορεί σχόλιό της για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, η οποία επισημαίνει: «Είκοσι μήνες μετρά πλέον η προσφυγική συμφωνία. Σκοπός της να ξεφορτωθούν οι Ευρωπαίοι την προσφυγική κρίση. Η συμφωνία ήταν πάντοτε αμφιλεγόμενη. Και τώρα αρχίζει να τρίζει. (…)
Περισσότερα από 1 δισ. ευρώ διοχετεύθηκαν στην Ελλάδα από το ξεκίνημα της προσφυγικής κρίσης το 2015: τα μισά πήγαν στο κράτος και τα άλλα μισά σε οργανώσεις αρωγής. Η προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία δεν σταμάτησε τις προσφυγικές ροές, αλλά τις περιόρισε, με τίμημα υπερπλήρη καταλύματα, στα οποία κρατούνται πρόσφυγες και μετανάστες έως ότου παραιτηθούν και επιστρέψουν οικειοθελώς στην Τουρκία. Την ευθύνη για τις άθλιες συνθήκες στα καταλύματα και τις καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου φέρει κυρίως η Ελλάδα. Με την μεταφορά 5.000 ατόμων στην ηπειρωτική χώρα διευκολύνεται η αντιμετώπιση του χειμώνα στα προσφυγικά καταλύματα. Την ίδια στιγμή όμως δίνεται κίνητρο σε νέους πρόσφυγες να έρθουν στα νησιά», καταλήγει το δημοσίευμα.