Αμφιθεατρικά χτισμένο στους πρόποδες των Τζουμέρκων, στο νότιο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου, βρίσκεται το Αθαμάνιο της Άρτας.
Αμφιθεατρικά χτισμένο στους πρόποδες των Τζουμέρκων, στο νότιο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου, βρίσκεται το Αθαμάνιο της Άρτας.
Κάμερα τοποθετημένη σε drone κατέγραψε εντυπωσιακά πλάνα από την περιοχή.
Υψομετρικά, το κέντρο του χωριού βρίσκεται στα 756 μ., λόγω όμως της μορφολογίας του εδάφους είναι κτισμένο από υψόμετρο 620 μ. έως 1.042 μ. Η κορυφή που βρίσκεται πάνω από το χωριό έχει υψόμετρο 2.393 μ.
Το Αθαμάνιο βρίσκεται σε απόσταση 64 χιλιομέτρων από την πόλη της Άρτας.
Η περιοχή του Δήμου Αθαμανίας στους μυθικούς και προϊστορικούς χρόνους αποτελούσε τμήμα της χώρας των Αθαμάνων. Πρόκειται για ηπειρωτικό φύλο που κατοικούσε στην ορεινή περιοχή των Τζουμέρκων και των βορειοανατολικών Αγράφων και το οποίο οφείλει το όνομά του στο μυθικό βασιλιά Αθάμαντα, που ήρθε από τον Ορχομενό της Βοιωτίας και βασίλευσε στην περιοχή. Έτσι πήρε το όνομά του και το χωριό.
Στην πλακόστρωτη πλατεία δεσπόζουν δύο πλάτανοι -ο ένας αιωνόβιος- και υπάρχουν μαγαζιά όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ντόπιο τσίπουρο.
Λίγο πιο πέρα, αν ανηφορίσει κανείς στον κεντρικό δρόμο, συναντά την πέτρινη βρύση κάτω από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.
Η Αγία Κυριακή, ο νερόμυλος που υπάρχει κοντά στο κτήριο του πολιτιστικού συλλόγου, διάσπαρτα πέτρινα γεφύρια καθώς και το αίσθημα της απεραντοσύνης στα ψηλότερα σημεία του χωριού, συμπληρώνουν την περιπλάνηση στο Αθαμάνιο.
Με πληροφορίες από epirustravel.eu, Wikipedia
Πλάνα: Λάζαρος Τσάτσος