Το δρόμο για την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. άνοιξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοινώνοντας ότι έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στις συνομιλίες για το Brexit. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, τώρα εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβεβαιώσει τη θέση της Επιτροπής.
Τον δρόμο για την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. άνοιξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοινώνοντας ότι έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στις συνομιλίες για το Brexit. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, τώρα εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει, στις 15 Δεκεμβρίου 2017, εάν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στη δεύτερη φάση.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι κατά την άποψή του έχει επιτευχθεί η πρόοδος που ήταν απαραίτητη στις συνομιλίες για το Brexit, τονίζοντας ότι η συμφωνία με την Βρετανία, αποτελεί έναν συμβιβασμό μετά από μία δύσκολη διαπραγμάτευση τόσο για την Ε.Ε., όσο και για το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Εάν τα 27 κράτη μέλη αποδεχθούν την αξιολόγησή μας, εμείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο διαπραγματευτής μας Μισέλ Μπαρνιέ, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αμέσως τις εργασίες της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Οι όροι που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες για την επίτευξη προόδου αφορούσαν τους τρεις μεγάλους φακέλους της διαπραγμάτευσης: το θέμα του «λογαριασμού» του διαζυγίου, το καθεστώς των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και το καθεστώς των συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία.
«Ο διαπραγματευτής της Επιτροπής έχει εξασφαλίσει την προστασία των προσωπικών επιλογών των πολιτών της Ε.Ε. που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε. που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και τα δικαιώματα των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμένουν στην Ένωση των 27, θα παραμείνουν τα ίδια έπειτα από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου» διαβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως ανακοινώθηκε, διασφαλίστηκε επίσης ότι όλες οι διοικητικές διαδικασίες για τους πολίτες της Ε.Ε. που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι απλές και θα έχουν χαμηλό κόστος.
Για τον δημοσιονομικό διακανονισμό η Βρετανία συμφώνησε ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ε.Ε. των 28 θα τηρηθούν από όλα τα κράτη της ΕΕ των 28, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σε ό,τι αφορά τα σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει την ιδιόμορφη κατάσταση στη νήσο της Ιρλανδίας και - σύμφωνα με την Κομισιόν - έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις για την αποφυγή της δημιουργίας «σκληρών» συνόρων.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι αναμένει συμφωνία στην ευρωπαϊκή σύνοδο της επόμενης εβδομάδας.
Παράλληλα, τόνισε ότι στις διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις μπορεί ν’ αποφευχθεί ένα «σκληρό σύνορο» στην Ιρλανδία και να διατηρηθεί η οικονομική ακεραιότητα της Βρετανίας.
Η ίδια ανέφερε ότι η νέα συμφωνία ενισχύει τις δεσμεύσεις που είναι σχετικές με την ακεραιότητα της Βρετανίας.
Με τη σειρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ έγραψε στο twitter ότι «τα πρώτα εμπόδια ξεπεράστηκαν, έρχονται περισσότερα...».
Σε δηλώσεις του, ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Βρετανία θα τηρήσει όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του λογαριασμού του διαζυγίου, αλλά δεν θα απαιτηθεί από τη Βρετανία να καταβάλει τις πληρωμές αυτές νωρίτερα απ’ ό,τι αν παρέμενε μέλος της Ε.Ε.
Δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ζήτησε περισσότερη σαφήνεια από το Λονδίνο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο βλέπει να διαμορφώνεται η νέα σχέση μετά το Brexit.
Τόνισε ότι η Βρετανία οφείλει να σεβαστεί όλους τους ευρωπαϊκούς νόμους, καθώς και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως προς τον προϋπολογισμό και τις διαδικασίες δικαστικής εποπτείας της Ε.Ε., αλλά και ότι δεν θα λαμβάνει πλέον μέρος στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων.
«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την προετοιμασία μίας στενής σύμπραξης Ε.Ε. - Ηνωμένου Βασιλείου στις εμπορικές συναλλαγές, αλλά επίσης στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του διεθνούς εγκλήματος, καθώς και στην ασφάλεια, την άμυνα και την εξωτερική πολιτική», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τουσκ.
Ωστόσο, σημείωσε ότι δαπανήθηκε υπερβολικά πολύς χρόνος στην διαπραγμάτευση των όρων της εξόδου, που ήταν και το ευκολότερο μέρος της συνολικής διαπραγμάτευσης.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι η ρήξη είναι δύσκολη, αλλά η ρήξη και η οικοδόμηση μίας νέας σχέσης είναι πολύ δυσκολότερη. Τόσος πολύς χρόνος αφιερώθηκε στο εύκολο μέρος ... μένει ντε φάκτο λιγότερο από ένας χρόνος», πρόσθεσε.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP