Πολιτιστικά
Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017 11:30

«Βίλα Ιόλα, Ταξίδι στον Χώρο και Χρόνο»

Το ντοκιμαντέρ «Βίλα Ιόλα, Ταξίδι στον Χώρο και Χρόνο» του Θάνου Αγγέλη θα προβληθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, με ελεύθερη είσοδο.

Το ντοκιμαντέρ «Βίλα Ιόλα, Ταξίδι στον Χώρο και Χρόνο» του Θάνου Αγγέλη θα προβληθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, με ελεύθερη είσοδο.

Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στους χώρους του σπιτιού που έζησε ο παγκοσμίου φήμης συλλέκτης και γκαλερίστας Αλέξανδρος Ιόλας, και το οποίο φιλοξένησε ορισμένα από τα σπουδαιότερα σύγχρονα έργα τέχνης.

Η έρευνα ξεκινά την δεκαετία του 1950, από την γέννηση της ανιψιάς του Λένας στο τότε μικρό και λιτό σπίτι της αραιοκατοικημένης Αγίας Παρασκευής, και φτάνει μέχρι και σήμερα, που το σπίτι των 1700 τμ στέκει εγκαταλελειμμένο και λεηλατημένο, περικυκλωμένο από οκταόροφες πολυκατοικίες.

Για πρώτη φορά από το 1987, η ανιψιά του Ιόλα, Λένα Κουτσούδη - Ιόλα, και ο σύζυγός της Γκυ Νατάν μιλούν για την ιστορία του κτηρίου, το οποίο ζωντανεύει μέσα από τις μοναδικές αφηγήσεις τους και μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

Ακολουθώντας την ιστορία της Λένας Ιόλα, ανακαλύπτουμε άγνωστες πτυχές του μεγάλου συλλέκτη, αποκρυπτογραφούμε πτυχές της παράξενης αυτής οικίας και για πρώτη φορά καταρρίπτουμε μύθους που την περιβάλουν.

Στην προβολή θα μιλήσουν οι: Λένα Κουτσούδη - Ιόλα (ανιψιά του Αλ. Ιόλα Α.), Θούλη Μισιρλόγλου (Διευθύντρια Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης), Μανώλης Οικονόμου (Αρχιτέκτονας και παραγωγός  της ταινίας), Θάνος Αγγέλης (Σκηνοθέτης και παραγωγός της ταινίας). Τη συζήτηση θα προλογίσει ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Kaboom Βαγγέλης Δαρούσος.

Παράλληλα, θα παρουσιαστούν, για πρώτη φορά, βίντεο/αποσπάσματα από το νέο πρότζεκτ «Villa Iolas Extended». Πρόκειται για μια σειρά επικουρικών βίντεο, τα οποία έρχονται να συμπληρώσουν και να αναπτύξουν κεφάλαια του «Βίλα Ιόλα, Ταξίδι στον Χώρο και Χρόνο». Τα βίντεο αυτά καλούνται να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήματα -όπως: Τι απέγιναν τα αρχαία και πόσες κλοπές έγιναν; Είχε ο Ιόλας «συλλογή»; Ήθελε ποτέ να δωρίσει το σπίτι του στο κράτος; Πόσα έργα βρέθηκαν στο σφραγισμένο σπίτι;- και ταυτόχρονα να αποκαλύψουν, για πρώτη φορά, το πραγματικό παρασκήνιο της περιόδου μετά τον θάνατό του.

Πληροφορίες
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136 | Μετρό Κεραμεικός, τηλ.: 2103609695 Στις 12 το μεσημέρι, με ελεύθερη είσοδο (ώρα προσέλευσης 11:30 π.μ.). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

[email protected]