Η Ελλάδα πρότεινε στην Τουρκία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο «δεν θα βασίζεται στις προκλήσεις που είναι εύκολες αλλά στην επίπονη προσπάθεια να οικοδομούμε γέφυρες σε στέρεα θεμέλια», ανέφεραν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, με φόντο τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Οι ίδιοι κύκλοι τόνισαν ότι ο κ. Τσίπρας απέρριψε και αποδόμησε τη ρητορική του κ. Ερντογάν για ενδεχόμενη αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης.
Η Ελλάδα πρότεινε στην Τουρκία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο «δεν θα βασίζεται στις προκλήσεις που είναι εύκολες αλλά στην επίπονη προσπάθεια να οικοδομούμε γέφυρες σε στέρεα θεμέλια», ανέφεραν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, με φόντο τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως επεσήμαναν οι ίδιοι κύκλοι, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως, αν η Τουρκία δεν αποδεχτεί το νέο αυτό κεφάλαιο, θα αποβεί τόσο εις βάρος της περιοχής όσο και των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Ο Πρωθυπουργός, σημείωσαν οι ίδιες πηγές, τόνισε ότι αναγκαίο για να μπούμε σε νέο κεφάλαιο είναι:
Α) Ο απόλυτος σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάνης. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας απέρριψε και αποδόμησε την ρητορική Ερντογάν για ενδεχόμενη αναθεώρησή της. Το Μαξίμου καλωσορίζει την αναφορά του Τούρκου Προέδρου ότι στη Δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα η οποία μπορεί να είναι τουρκικής, πομακικής ή ρομά προέλευσης.
Β) Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο. Ο Πρωθυπουργός, υπενθύμισαν οι ίδιες πηγές, ζήτησε να τερματιστεί η τουρκική παραβατική δραστηριότητα και το casus belli. Η κυβέρνηση καλωσορίζει το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία «δεν εποφθαλμιά την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονος χώρας».
Γ) Η επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας έθεσε θέμα εισβολής και κατοχής, κατάργησης εγγυήσεων, αποχώρησης στρατού. Το Μαξίμου καλωσορίζει τη δήλωση του κ. Ερντογάν ότι η Τουρκία θέλει να προχωρήσει σε δίκαιη και βιώσιμη λύση.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός απάντησε κατηγορηματικά ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας και συνεχίζουμε τη δικαστική και αστυνομική μας συνεργασία, αλλά και ότι η Ελλάδα είναι κράτος - δικαίου, όπου η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και οι αποφάσεις της πρέπει να γίνονται σεβαστές.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις ίδιες πάντα πηγές:
Επιπλέον, σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς κύκλους: