Πολιτική
Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2006 14:10

Προτάσεις ΚΚΕ για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Τις προτάσεις του για την αναθεώρηση του Συντάγματος παρουσίασε σήμερα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.

Όπως υπογραμμίζει το ΚΚΕ, το Σύνταγμα πρέπει να αναθεωρηθεί σε δημοκρατική, προοδευτική κατεύθυνση, «με αλλαγές που θα κινούνται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της εθνικής κυριαρχίας - ανεξαρτησίας της πατρίδας μας και της λαϊκής κυριαρχίας, θα κατοχυρώνουν και θα διευρύνουν τα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα του λαού μας».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το ΚΚΕ, με βάση τις προτάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη συνολική πολιτική τους, είναι φανερό ότι τέτοια αναθεώρηση δεν πρόκειται να γίνει. Αντίθετα, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, τα δυο μεγάλα κόμματα επιδιώκεται να αφαιρεθούν τα όποια εμπόδια έχουν απομείνει, «για να διευκολυνθούν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, για να προχωρήσει ακόμα περισσότερο η πολιτική της εμπορευματοποίησης και των ιδιωτικοποιήσεων και η προσαρμογή στα νέα αντιλαϊκά και αντιδημοκρατικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Για τους λόγους αυτούς το ΚΚΕ λέει «όχι» στην προτεινόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος που αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης και -όπως τονίζει- θα οδηγήσει σε ένα ακόμα πιο αντιδραστικό Σύνταγμα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η πρόταση του ΚΚΕ για την αναθεώρηση του Συντάγμαος κινείται σε τρεις βασικούς άξονες:

1. Ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας μέσα από ρυθμίσεις που θα κατοχυρώνουν την Εθνική Ανεξαρτησία και που μεταξύ άλλων, θα ενισχύουν τις αρμοδιότητες της Βουλής, θα κατοχυρώνουν την συμμετοχή των εργαζομένων, της νεολαίας και των κοινωνικών τους οργανώσεων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, θα προωθούν μορφές άμεσης δημοκρατίας και θα ενισχύουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

2. Ουσιαστική υπεράσπιση, κατοχύρωση και διεύρυνση των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

3. Θεσμοθέτηση της μέγιστης δυνατής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της Δημόσιας Διοίκησης από την εκάστοτε κυβέρνηση.