Θέματα ενεργειακής συνεργασίας, αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον ρώσο ομόλογό του Μιχαήλ Φραντκόφ.
«Επιθυμία μας είναι η έναρξη κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη το συντομότερο δυνατόν, και η ανανέωση της διμερούς συμφωνίας για την παροχή φυσικού αερίου και μετά το 2016. Στρατηγική η σχέση που έχουμε με τη Ρωσία. Αισθανόμαστε όμως πως δεν είμαστε στο τέλος του δρόμου έχουμε ακόμα πολλά περιθώρια ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Καραμανλής στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ενώ ο κ. Φράντκοφ υπενθύμισε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουμε προετοιμασει το σχέδιο της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.
Υπεγράφη επίσης κοινή δήλωση για την τουριστική συνεργασία των δύο χωρών και συμφωνία για το άνοιγμα της ρωσικής αγοράς στα ελληνικά κρασιά, αλλά και την αποπληρωμή παλαιού ρωσικού χρέους.
Εξάλλου υιοθετήθηκε κείμενο Κοινής Δήλωσης Ελλάδας και Ρωσίας για τον ΟΣΕΠ την προεδρία του οποίου έχει το διάστημα αυτό η Ρωσική Ομοσπονδία. Όπως είπε ο κ. Καραμανλής η Ρωσία έχει ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση που υπέβαλε η Ελλάδα στον ΟΣΕΠ, τον περασμένο Απρίλιο, για τη δημιουργία ενός περιφερειακού οδικού δακτυλίου, που θα ενώνει όλες τις χώρες του Ευξείνου Πόντου, με προτεινόμενο όνομα « ο Δρόμος των Αργοναυτών».
Αναφερόμενος στο έργο του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ο κ. Φραντκόφ το χαρακτήρισε έργο σημαντικό, όχι μόνο για τις χώρες που συμμετέχουν σ΄ αυτό, αλλά και συνολικά για την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, επειδή αυτό συμπληρώνει τις υπάρχουσες διόδους. «Σε περίπτωση επιτυχημένης υλοποίησής του», τόνισε, «το έργο οπωσδήποτε θα δώσει συμπληρωματικές δυνατότητες, από την άποψη και των συμφερόντων των καταναλωτών πετρελαίου στην Ευρώπη. Θα είναι όμως ενδιαφέρον αυτό το έργο και για τους προμηθευτές».
Όσον αφορά τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ο Ρώσος πρωθυπουργός τόνισε πως «μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, θα πρέπει να προετοιμάσουμε, από κοινού, το σχέδιο της Διακρατικής Συμφωνίας γι’ αυτό το θέμα και να συμφωνήσουμε, να συνεννοηθούμε για τις λεπτομέρειες σε εταιρικό επίπεδο, έχοντας ως γνώμονα τις βασικές θέσεις, που κατ΄ αρχήν συμφωνήθηκαν από τους αρχηγούς των τριών χωρών, στην Αθήνα, στις 4 Σεπτεμβρίου».
ΑΠό την πλευρά του ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε το έργο υψίστης στρατηγικής σημασίας, όχι μόνο για τη Ρωσία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη ολόκληρη, και γι’ αυτό -όπως είπε- «η δική μας πολιτική βούληση είναι ξεκάθαρη: Να προωθηθεί στο ταχύτερο δυνατό διάστημα η υλοποίησή του».
Το βράδυ ο κ. Καραμανλής θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Ρώσου πρωθυπουργού, τον οποίο δέχθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Παπούλιας εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν διευθετηθεί οι εκκρεμότητες για την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Ελλάδα, ο κ. Φραντκόφ, θα έχει συνάντηση το απόγευμα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου.