Κινητοποιήσεις διαρκείας προαναγγέλλουν οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς της Λέσβου, μπροστά στο κίνδυνο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Κινητοποιήσεις διαρκείας προαναγγέλλουν οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς της Λέσβου, μπροστά στο κίνδυνο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Για «κινητοποιήσεις έντονες και διαρκείας, ανάλογες με αυτές του 1987, όταν όλο το νησί νέκρωσε επί 15 μέρες, επειδή η τότε κυβέρνηση μετέφερε τα παιδαγωγικά τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τη Μυτιλήνη στη Ρόδο» κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Οργάνου των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων της Λέσβου.
Καλούν παράλληλα όλους τους φορείς και τους κατοίκους του νησιού αύριο Πέμπτη, στις 9 το βράδυ, στο Επιμελητήριο Λέσβου, ώστε να λάβουν αποφάσεις για τη μορφή των κινητοποιήσεων αυτών. Σημειώνεται ότι στην αυριανή συνάντηση καλούνται το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, αλλά και οι τρεις βουλευτές του νομού.
«Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι οι θεσμοί δεν έκαναν δεκτό το αίτημα διατήρησης μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και η κυβέρνηση δεν το πάλεψε» ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες για το θέμα. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου και πρόεδρος των φοροτεχνικών του νησιού Παναγιώτης Τατάκης υποστήριξε πως «η μελέτη που εκπονήσαμε και αποδεικνύει ότι το όφελος για το δημόσιο από την αύξηση του ΦΠΑ είναι μόλις 20 εκατομμύρια δεν ελήφθη καθόλου υπόψη». «Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε αυτό το "όπλο" που της δώσαμε» πρόσθεσε.
«Με την αύξηση του ΦΠΑ θα ακριβύνουμε και σαν τουριστικός προορισμός οπότε θα απομονωθούμε περαιτέρω» προειδοποίησε ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, ενώ ο πρόεδρος του παραρτήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Στρατής Μανωλακέλλης είπε πως «στην οικοδομή που κινεί 40 επαγγέλματα, θα είναι ακόμα μια μαχαιριά η αύξηση του ΦΠΑ».
«Υπήρξε εμπαιγμός των νησιών για να μην αντιδράσουν, αν ήθελε να το πετύχει θα το έκανε, υπήρξε όμως στρατηγική για να μη γίνει. Τις ημέρες που συζητείται ο προϋπολογισμός, η Λέσβος πρέπει να είναι στον δρόμο» δήλωσε ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Απόστολος Βαλτάς.
«Τι θα γίνει από δω και μπρος, με ποιον τρόπο θα αντιδράσουμε, θα αποφασιστεί την Πέμπτη το βράδυ και η συμμετοχή όλων σε αυτή τη μάζωξη θα κρίνει και τη δυναμική των κινητοποιήσεων» ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Παναγιώτης Παπαρίσβας, ενώ ο εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γιώργος Κατουσέλλης επισήμανε: «Το νησί έχει βάλει πλάτη πολλές φορές σε σοβαρά ζητήματα. Ακόμα και τώρα έχουμε χρόνο να αντιδράσουμε».
Πηγή: ΑΜΠΕ