Κόσμος
Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2006 17:06

«Το αληθινό πρόσωπο της Αγκυρας»

«H Τουρκία, η οποία συχνά υποδεικνύεται ως το λαμπρό παράδειγμα του μετριοπαθούς Ισλάμ, ενώπιον των αντιδράσεων στις πρόσφατες δηλώσεις του Πάπα δεν τόλμησε ακριβώς να ακολουθήσει την οδό της φρόνησης, όπως προδίδουν οι σχετικές δηλώσεις του Μεγάλου Μουφτή ... Είναι το κλίμα που μπορεί να υπάρχει σε μια χώρα η οποία ανάμεσα σε 71 εκατομμύρια κατοίκους μπορεί να καυχιέται για μόνο 150.000 χριστιανούς, στους οποίους μέχρι σήμερα αρνείται ένα νομικό καθεστώς και οι οποίοι δεν μπορούν να ανοίξουν ιερατικές σχολές, δεν μπορούν να εργαστούν στη δημόσια διοίκηση.

H Τουρκία είναι μία χώρα, όπου η σύζυγος του Πρωθυπουργού ρίχνει κατάρες στις μοιχαλίδες: ο νόμος που τιμωρεί τη συζυγική απιστία καταργήθηκε στην πραγματικότητα μόλις προσφάτως και μόνο κατόπιν ισχυρής πίεσης από την Ευρώπη ... Ομως ο μεγάλος ευρωπαϊκός Τύπος, στην πλειονότητά του, προτιμά να ασχολείται με την πολιτική οξυδέρκεια των κοινοτικών γραφειοκρατών που αδημονούν να εξαγάγουν τυριά και τεχνολογίες»...

Απόσπασμα από άρθρο του Filippo Facci στην »IL GIORNALE» υπό τον τίτλο «Το αληθινό πρόσωπο της Αγκυρας, εκεί όπου τα δικαιώματα αμφισβητούνται».

Ο συντάκτης Tom Xeneghan του πρακτορείου Reuters αναφέρει ότι «αυτό το φθινόπωρο, όπως και τα τελευταία 35 χρόνια, η Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή. Η σχολή, που χρονολογείται από το 1844, και αποτελεί βαρόμετρο της θρησκευτικής ελευθερίας στην κοσμική Τουρκία, φάνηκε να έρχεται πολύ κοντά στην επαναλειτουργία, καθώς η Αγκυρα μελετούσε την αλλαγή του νόμου που την έκλεισε το 1971. Αλλά η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει την προτεινόμενη τροπολογία καθώς η αντιπολίτευση ισχυρίστηκε ότι θα άλλαζε το καθεστώς των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία. Η Τουρκία, ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής χωρίς να επιτρέψει τους ισλαμιστές να ανοίξουν τις δικές τους σχολές, που θα μπορούσαν να γαλουχήσουν εξτρεμιστές.

Επίσης, η Αγκυρα ανησυχεί ότι η κίνηση αυτή θα ενισχύσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και θα οδηγήσει στην δημιουργία ενός "Ορθόδοξου Βατικανού" στην Κωνσταντινούπολη».

«Σχέδιο αντιμεταρρύθμισης» εξελίσσεται στην Τουρκία. «Οχι μόνο τίποτα δεν προχωρεί, αλλά και βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σχέδιο αντιμεταρρυθμίσεων που αμφισβητεί όλα όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρει ο Τζένγκινζ Ακτάρ, καθηγητής Πανεπιστημίου του Μπαχτσεσεχίρ.

Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε., με κάθε ευκαιρία, διαμηνύουν στην Τουρκία ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν και ότι θα πρέπει να κάνει συγκεκριμένα βήματα, προκειμένου να αποφύγει τον εκτροχιασμό από το τραίνο της Ευρώπης, ακόμη και την τελευταία στιγμή. Δηλαδή έως τις 8 Νοεμβρίου, οπότε αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η έκθεση προόδου για την Τουρκία.

Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει τις αυστηρές παραινέσεις των Ευρωπαίων, αλλά και τα πυρά του στρατιωτικού κατεστημένου, που επισείουν τον ισλαμιστικό κίνδυνο ως τη μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα.

Το μήνυμα των Ευρωπαίων είναι ότι η Τουρκία έχει ελάχιστο χρόνο για να ανατρέψει το δυσάρεστο κλίμα που επικρατεί απέναντι της στις Βρυξέλλες. Ομως, δεν είναι σίγουρο εάν υπάρχει η απαιτούμενη πολιτική βούληση από την πλευρά της Αγκυρας.