Πολιτική
Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2017 07:12

Κυβέρνηση: Προσπάθεια να στραφούν τα φώτα στην οικονομία

Να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στις εξελίξεις στην οικονομία επιχειρεί η κυβέρνηση μετά την «πλέον σύντομη ολοκλήρωση τεχνικής συμφωνίας», όπου και θα δομήσει το αφήγημα περί «εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο».

Tου Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στις εξελίξεις στην οικονομία μετά την «πλέον σύντομη ολοκλήρωση τεχνικής συμφωνίας» -όπως σημειώνουν το ένα μετά το άλλο κυβερνητικά στελέχη-, όπου και θα δομήσει το αφήγημα περί «εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο», επιχειρεί η κυβέρνηση.

Η πιστή εφαρμογή του οδικού χάρτη ως τον Αύγουστο του 2018, οπότε και αναμένεται να υπογραφεί το τέλος του προγράμματος, είναι σε αυτή τη φάση το σενάριο που η κυβέρνηση δουλεύει και εδράζει την αισιοδοξία της για «αλλαγή ψυχολογίας της ελληνικής κοινής γνώμης, μετά τον Αύγουστο», όπως είπε και ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στην πορτογαλική εφημερίδα Diario de Noticias.

Στρατηγικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν εμπλοκές και καθυστερήσεις -ακόμα και αν χρειαστεί να αποχωρήσει το ΔΝΤ τον Φεβρουάριο από το πρόγραμμα- ώστε να ακολουθηθεί το κυβερνητικό αφήγημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τον περασμένο Ιούνιο η κυβέρνηση έλαβε μέτρα προληπτικά ως και την τριετία 2019-2021 και υπερφορολόγησε συνειδητά τα μεσαία εισοδήματα, ώστε να μην διακινδυνεύσουν τα έσοδα, άρα και τα χρήματα που έχουν να λαμβάνουν οι δανειστές.

Αυτός είναι επίσης ο λόγος που δεν αντιδρά στην απαίτηση των θεσμών να προβλεφθεί εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου από το 2019 και όχι από το 2020 αν εκτιμηθεί ότι το 3,5% του 2018 δεν προσεγγίζεται, ακόμα και να κοπεί το οικογενειακό εισόδημα ύψους 500 ευρώ για κάθε παιδί σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με ετήσιο, μικτό εισόδημα από 34-40.000 ευρώ, προκειμένου να μοιραστεί κανονικά στις αποκάτω κατηγορίες.  

Αυτός είναι ο λόγος που δεν επιμένει στη μείωση του ΦΠΑ στα 32 νησιά από 1/1/2018 ακόμα και αν τον έχει εξαγγείλει.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν συζητά με τους θεσμούς την κατάθεση νομοσχεδίου για την προστασία της λεγόμενης «λαϊκής κατοικίας» όπως ζητούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτός είναι ο λόγος που προσπαθεί με όλα τα μέσα που διαθέτει, να μην επικρατήσει στη δημόσια συζήτηση η πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία και η σχέση Καμμένου – Παπαδόπουλου, παρά τις συνεχείς αποκαλύψεις και αναφορές.

Σε αυτή τη φάση, όλα αυτά είναι υποδεέστερα για την κυβέρνηση που επιχειρεί να «πατήσει» στο σύντομο κλείσιμο τεχνικής συμφωνίας και να ξαναμιλήσει για την «έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018».

Επίθεση Τσίπρα κατά Σόιμπλε και Ντέισελμπλουμ

Σε αυτό το κλίμα και με την ελληνική κυβέρνηση να αναμένει με αγωνία τις εξελίξεις στη Γερμανία, αλλά και δύο συνεδριάσεις του Eurogroup, -μία σήμερα και μία στις 22 Ιανουαρίου- αιφνιδίασε η επίθεση που εξαπέλυσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός εναντίον δύο «πρώην»: του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας και του Γερούν Ντέισελμπλουμ, απερχόμενου επικεφαλής του Eurogroup.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην πορτογαλική εφημερίδα «Diario De Noticias», ο κ. Τσίπρας ερωτάται πώς βλέπει  την υποψηφιότητα του Πορτογάλου Μάριο Σεντένο για επικεφαλής του Eurogroup στη θέση του Γερούν Ντέισελμπλουμ, κάνει λόγο για ελπιδοφόρα υποψηφιότητα και, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να δημιουργήσει περισσότερη διαφάνεια στη λειτουργία του Eurogroup, να μην αποφασίζει κεκλεισμένων των θυρών. Κατά τα τελευταία 8 χρόνια το Eurogroup υπήρξε ένα συμβούλιο όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης συζητούσαν πολύ, αλλά τελικά η απόφαση ήταν αυτό που ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο κ. Σόιμπλε ήθελε να κάνει. Οι αποφάσεις σχεδόν πάντα απηχούσαν τις προθέσεις της Γερμανίας. Αυτό είναι η πραγματικότητα».