Τη σημασία του γονιδιακού ελέγχου στη πρόληψη του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών ανέλυσαν σε πρόσφατη ημερίδα ενημέρωσης με θέμα «Η δύναμη της πρόληψης στη δημόσια υγεία», η κα Αναστασία Πουλημένου, γυναικολόγος στο Γ.Ν. – Κ.Υ. Κύμης και η κυτταρολόγος, κα Αρχοντία Πασχάλη.
της Ανθής Αγγελοπούλου
Τη σημασία του γονιδιακού ελέγχου στη πρόληψη του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών ανέλυσαν σε πρόσφατη ημερίδα ενημέρωσης με θέμα «Η δύναμη της πρόληψης στη δημόσια υγεία», η κ. Αναστασία Πουλημένου, γυναικολόγος στο Γ.Ν. – Κ.Υ. Κύμης και η κυτταρολόγος, κα Αρχοντία Πασχάλη.
Σύμφωνα με την κ Πουλημένου, έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2017 στο επιστημονικό έντυπο « JCO Precision Oncology», ανέφερε τα τελευταία δεδομένα συσχέτισης του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών με τις γονιδιακές μεταλλάξεις.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οκτώ γονιδιακές μεταλλάξεις συνδέονται σε σημαντικό βαθμό με τον καρκίνο του μαστού.
Όπως είπαν οι ερευνητές, η υψηλότερη αύξηση του κινδύνου συνδέθηκε με τη μετάλλαξη του γονιδίου BRACA1, εξαπλασιάζοντας τον κίνδυνο. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι 11 γονιδιακές μεταλλάξεις σχετίζονται με τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών. Η υψηλότερη αύξηση του κινδύνου (κατά 42 φορές) συνδέθηκε με μία μετάλλαξη που ονομάζεται STK11, ωστόσο και το BRACA1 αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο (περίπου 12 φορές).
Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας καλύπτει το 10% όλων των κακοηθειών και αποτελεί τη 2η σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο στο γυναικείο πληθυσμό. Υπολογίζεται ότι κάθε μέρα χάνονται 40 γυναίκες στην Ευρώπη από τη νόσο. Το 95% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, οφείλεται στη μόλυνση από ογκογόνους τύπους του ιού HPV.
Ωστόσο, όπως ανέφερε επ’ αυτού η κυτταρολόγος Αρχοντία Πασχάλη, στη χώρα μας μόνο το 20% των γυναικών υποβάλλονται τακτικά στην εξέταση, η οποία εδώ και δεκαετίες αποτελεί το «gold standard» στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Η πρόληψη σώζει ζωές
Το συμβατικό τεστ ΠΑΠ αποτελεί μέχρι σήμερα την σημαντικότερη ασπίδα σωτηρίας από τη μάστιγα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με την κ. Πουλημένου, ωστόσο όπως συμπλήρωσε, 60 χρόνια μετά την ανακάλυψή του ήρθε η αναμενόμενη σύγχρονη μετεξέλιξή του: το τεστ ΠΑΠ με την τεχνική της κυτταρολογίας υγρής φάσης, το HPV dna test και το mRNA HPV test συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στον έλεγχο της νόσου, αυξάνοντας δραστικά την ευαισθησία και την ειδικότητα της μεθόδου και περιορίζοντας τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα σε ποσοστό κάτω του 10%.
Ενώ, η κ. Πασχάλη τόνισε ότι ο συνδυασμός των τεστ ΠΑΠ και HPV dna τεστ αυξάνει τη διαγνωστική ακρίβεια των εξετάσεων και παίζει σημαντικό ρόλο στην παρακολούθηση των ενδοεπιθηλιακών νεοπλασιών, ξεχωρίζοντας τις γυναίκες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Τα τελευταία χρόνια όπως είπε, συνιστάται στις γυναίκες άνω των 30 ετών να υποβάλλονται σε HPV dna test, ανεξάρτητα από το αν έχουν προσβληθεί από τον ιό. «Με το συνδυασμό των εμβολίων για προστασία από τον ιό HPV, τη χρήση του τεστ ΠΑΠ και του HPV dna test, πιστεύουμε ότι πλησιάζουμε στο τέλος του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας» επεσήμανε κλείνοντας η γιατρός.