Την περασμένη Τρίτη, η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει στο μέλλον μια πυρηνική δοκιμή. Αν και η Βόρεια Κορέα έχει εκτοξεύσει απειλές και στο παρελθόν -ακόμη και με προληπτικές επιθέσεις έχει απειλήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες- αυτή τη φορά η προειδοποίησή της ήταν αξιόπιστη http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/10/09/1250101.htm . Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Σεισμολογίας Νόρσαρ κατέγραψε στη διάρκεια της νύχτας στη Βόρεια Κορέα σεισμό 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώνοντας ότι ο σεισμός αυτός ισοδυναμεί με έκρηξη βόμβας μέτριας ισχύος, 1 ως 10 κιλοτόνων, δηλαδή ήταν ισοδύναμη ή λίγο μικρότερη από τις βόμβες που δοκιμάστηκαν από την Ινδία και το Πακιστάν τη δεκαετία του 1990, και ακόμη πιο μικρή από τη βόμβα των 15 κιλοτόνων που έπεσε στη Χιροσίμα.
Τώρα τι γίνεται; Η θα αποδεχθεί μία Βόρεια Κορέα με πυρηνικά όπλα η διεθνής κοινότητα ή θα ακολουθήσει το δρόμο των κυρώσεων, με στόχο να ξαναβάλει το πυρηνικό «τζίνι» στο μπουκάλι.
Και επειδή η στρατιωτική επιλογή θα πρέπει να αποκλειστεί, ο μόνος τρόπος είναι πολιτικός.
Καμιά κύρωση δεν θα είναι αξιόπιστη αν δεν υποστηριχθεί από το Πεκίνο.
Το Πεκίνο πρέπει ακόμη να επισημάνει ότι οι οικονομικές κυρώσεις που θα επιβληθούν θα συνοδευτούν από μια πολιτική «ανοιχτών συνόρων» και από την εγκαθίδρυση προσφυγικών καταυλισμών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στην κινεζική πλευρά του ποταμού Γιαλού. Η Κίνα, υπό την πίεση της Βόρειας Κορέας, υποχρεώνει αυτή τη στιγμή τους περισσότερους πρόσφυγες να επιστρέφουν στη χώρα τους, όπου τους περιμένουν συνήθως τα χειρότερα.
Από την άλλη, η εμπειρία της Νότιας Αφρικής, τη δεκαετία του '70, δείχνει ότι ύστερα από ένα ορισμένο στάδιο οι κυρώσεις ακυρώνονται. (Η Νότια Αφρική, στην οποία επιβλήθηκε εμπάργκο το 1977, απέκτησε πυρηνικά όπλα το 1979, για να εγκαταλείψει αυτή την επιλογή το 1991, με το τέλος του απαρτχάιντ).
Οσον αφορά τώρα αυτή καθαυτή την πυρηνική δοκιμή καταδεικνύει τα όρια της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων (NPT), και είναι πιθανόν να ενθαρρύνει και άλλες χώρες να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα. Θα ενισχύσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, αλλά και των γειτονικών της Β. Κορέας χωρών, όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν;
«Ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από την πιθανότητα ύπαρξης μιας ασιατικής αντίδρασης ντόμινο», λέει ο Τζόζεφ Τσιριντσιόνε του Center for American Progress της Ουάσινγκτον.
* Στη φωτογραφία βομβαρδισμός πυρήνα ουρανίου με νετρόνια (πυρηνική σχάση)