Τον Φεβρουάριο του 2016 ανιχνεύθηκε σε μπίρες στη Γερμανία το ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη, που ξεπερνούσε τα επιτρεπτά όρια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει την ουσία ως «πιθανώς καρκινογόνα», αλλά οι υπηρεσίες της Ε.Ε. έχουν αντίθετη άποψη και σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, ακόμη κι αν είναι επιβλαβής, μόνο εάν ένας ενήλικας καταναλώσει 1.000 λίτρα μπίρας σε μία μέρα είναι σοβαροί οι κίνδυνοι για την υγεία του, γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Τον Φεβρουάριο του 2016 ανιχνεύθηκε σε μπίρες στη Γερμανία το ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη, που ξεπερνούσε τα επιτρεπτά όρια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει την ουσία ως «πιθανώς καρκινογόνα», αλλά οι υπηρεσίες της Ε.Ε. έχουν αντίθετη άποψη και σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, ακόμη κι αν είναι επιβλαβής, μόνο εάν ένας ενήλικας καταναλώσει 1.000 λίτρα μπίρας σε μία μέρα είναι σοβαροί οι κίνδυνοι για την υγεία του.
Τη Δευτέρα, η ειδική επιτροπή Γεωργίας των χωρών-μελών της Ε.Ε. ανανέωσε για άλλη μία πενταετία την άδεια χρήσης της αμφιλεγόμενης ουσίας, ενώ στις αρχές του μήνα δεν επιτεύχθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία. Τι μεσολάβησε σε τρεις εβδομάδες; Έλαβαν διαβεβαιώσεις από τους ειδικούς ότι είναι απίθανο να εγκυμονεί κίνδυνο καρκινογένεσης η χρήση της ή μήπως άλλαξαν οι ισορροπίες;
Σωστά μαντέψατε. Η Γερμανία, που στον προηγούμενο γύρο απείχε, υπερψήφισε και γύρισε το παιχνίδι. Είναι κι αυτή η έγκριση της εξαγοράς της Monsanto από τη γερμανική Bayer, που εκκρεμεί, είναι και η υπηρεσιακή κυβέρνηση που ατονεί, ο Χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Γεωργίας έδωσε γραμμή, παρακάμπτοντας την υπουργό Περιβάλλοντος από το SPD. Η ένταση πλέον ψεκάζει το Βερολίνο, που καίγεται για ευδοκίμηση μεγάλου συνασπισμού.
Ένας συνασπισμός άνω του ενός εκατομμυρίου στην Ε.Ε. έχει υπογράψει μία καμπάνια για την απαγόρευση της γλυφοσάτης, αλλά εις μάτην.
Μα καλά, υπάρχει στην αγορά πάνω από 40 χρόνια, τι συνέβη και βγήκαν τόσοι στ’ αλώνια; Ίσως ενημερώθηκαν, σίγουρα έγιναν πιο καχύποπτοι έπειτα από αλλεπάλληλα περιστατικά, ενώ η περίπτωση της Καλιφόρνιας απαρατήρητη δεν περνά. Η αμερικανική Πολιτεία κατέταξε το καλοκαίρι τη γλυφοσάτη στις ουσίες που μπορεί να προξενήσουν καρκίνο. Για ανάρμοστη απόφαση έκανε λόγο η Monsanto, που δεν το βάζει κάτω, αν και κατηγορείται ότι επηρεάζει την επιστημονική έρευνα.
Ζιζάνιο η χειραγώγηση της επιστήμης, ζιζανιοκτόνο η πολιτική της ευθύνης.