Πολιτική
Δευτέρα, 09 Οκτωβρίου 2006 17:29

Δαμανάκη: Οι πέντε «πληγές» του τομέα της Υγείας

Για πέντε «πληγές» του τομέα της Υγείας (τα «νέα χρέη και η κακοδιαχείριση», οι «ελλείψεις προσωπικού και η απογείωση του κομματισμού», οι «ουρές αναμονής των ασθενών στα πρωινά ιατρεία», οι «ανεξέλεγκτες φαρμακευτικές δαπάνες» και οι «δεσμεύσεις για διαφάνεια και αξιοκρατία και η πραγματικότητα») έκανε λόγο η υπεύθυνη του Τομέα Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα η κ. Δαμανάκη μίλησε για «άφαντο υπουργό», ο οποίος –όπως σημείωσε- δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά παρίσταται μόνο σε «εγκαίνια, συνέδρια και χαρωπές εκδηλώσεις».

«Όταν ρωτούμε τον υπουργό Υγείας, μας απαντά εγγράφως ότι "δεν έχει στοιχεία", εμείς όμως έχουμε έγγραφο που λέει ότι ο κ. Κακλαμάνης είχε συστήσει επιτροπές απογραφής που κόστισαν 5,5 εκατ. ευρώ. Τι αποτελέσματα έδωσαν, πως ο υπουργός λέει ότι δεν έχει κανένα στοιχείο;», παρατήρησε η κ. Δαμανάκη και πρόσθεσε: «Ζητούμε να έρθει στην Βουλή ο κ. Αβραμόπουλος αν έχει ζητήματα με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου. Τον καλούμε να τα πει ανοιχτά και καθαρά και αν δεν απαντήσει, θα απευθυνθούμε στην πρόεδρο της Βουλής».

Σύμφωνα με τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, τα χρέη των νοσοκομείων τρέχουν σήμερα με διπλάσιους ρυθμούς ανά μήνα και οφείλονται σε κακοδιοίκηση, ενώ ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος κάνει λόγο για «ανοικοκύρευτο περιβάλλον». Όπως μάλιστα είπε ο εισηγητής Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας, Έκτωρ Νασιώκας, από την 1η Ιανουαρίου 2005 έως 31 Μαρτίου 2006 τα χρέη των νοσοκομείων είναι 1 δισ. 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξωσυμβατικές προμήθειες είναι πάνω από 260 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενη εξάλλου στις προσλήψεις στον χώρο της Υγείας, η κ. Δαμανάκη σημείωσε πως παρ’ όλο που ο νυν υπουργός έκανε λόγο για 9.000 προσλήψεις, «στην πράξη είναι ζήτημα αν έχουν προσληφθεί 1-2 άτομα ανά νοσοκομείο και όλα αυτά έχουν επιπτώσεις στον πολίτη ο οποίος δεν εξυπηρετείται πλέον».

Ως παραδείγματα ανέφερε τις προσλήψεις στα νοσοκομεία "Ελπίς" και "Σισμανόγλειο", όπου –όπως τόνισε- βάσει εγγράφων αποδεικνύεται ότι «οι επιτροπές προσλήψεων πλαστογράφησαν τα πτυχία των υποψηφίων, έχει διαταχθεί διοικητική εξέταση -το πόρισμα της οποίας αγνοείται- και εν τω μεταξύ οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν στις θέσεις τους».

Όσο για τις φαρμακευτικές δαπάνες, τόνισε ότι αυξάνονται με ρυθμό 30% τον χρόνο, «με σοβαρό κίνδυνο χρεοκοπίας των ασφαλιστικών ταμείων», όπως επεσήμανε. Για το ίδιο ζήτημα, η συντονίστρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Συλβάνα Ράπτη, είπε ότι σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος του ΕΟΦ σε συνάντησή του με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, για το 2004 η φαρμακευτική δαπάνη είχε ανέλθει στα 4 δισ. 990 εκατ. ευρώ, για το πρώτο 9μηνο του 2005 το ποσό είχε ανέλθει σε 5 δισ. ευρώ, και το πρώτο εξάμηνο του 2006 είχε ανέλθει στα 3 δισ. 100 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την κ. Δαμανάκη αυτό οφείλεται στην κατάργηση της λίστας των φαρμάκων από τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη.

Ερωτηθείσα τέλος, αν τα όσα ανέφερε για μεγάλες δαπάνες στα φάρμακα, για διπλασιασμό των χρεών των νοσοκομείων καθώς και οι επικρίσεις της τόσο για τον Νικήτα Κακλαμάνη (ως Υπουργό Υγείας) όσο και για τον νυν υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, συνδέονται με τις αποκαλύψεις ότι η προεκλογική εκστρατεία του κ. Κακλαμάνη χρηματοδοτήθηκε από φαρμακευτικές εταιρείες, η κ. Δαμανάκη παρατήρησε: «Το θέμα είναι υπαρκτό και σοβαρό και λυπούμαι που ο κ. Κακλαμάνης δεν έχει απαντήσει μέχρι τώρα».