Την ξέφρενη πορεία της συνεχίζει η αξία του ψηφιακού νομίσματος, Bitcoin, σημειώνοντας νέο ρεκόρ τη Δευτέρα, στα 9.700 δολάρια.
Την ξέφρενη πορεία της συνεχίζει η αξία του ψηφιακού νομίσματος, Bitcoin, σημειώνοντας νέο ρεκόρ τη Δευτέρα, στα 9.700 δολάρια.
Όπως αναφέρει το BBC, η εξέλιξη αυτή αποτελεί άνοδο 20% σε σχέση με την Παρασκευή, σύμφωνα με το ανταλλακτήριο Bitstamp, τη στιγμή που στις αρχές του έτους βρισκόταν «μόλις» στα 1.000 δολάρια.
Πολλά στελέχη κεντρικών τραπεζών εκφράζουν έντονους προβληματισμούς ότι η επιτυχία του Bitcoin και άλλων cryptocurrencies αποτελεί «φούσκα»- ωστόσο προκαλεί ανησυχία επειδή απειλούν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, υπονομεύοντας τις νομισματικές πολιτικές που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση του πληθωρισμού.
Αρκετές κεντρικές τράπεζες ζητούν επιβολή κανονιστικών/ ρυθμιστικών πλαισίων ελέγχου, ενώ άλλες εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων ψηφιακών νομισμάτων και δικών τους πλατφορμών πληρωμών.
«Το πρόβλημα με το Bitcoin είναι πως θα μπορούσε εύκολα να σκάσει και μετά οι κεντρικές τράπεζες θα κατηγορηθούν πως δεν έκαναν τίποτα» είπε στο Reuters ο Έβαλντ Νοβότνι, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε να καταλάβουμε αν η τραπεζική δραστηριότητα σε σχέση με τις συναλλαγές cryptocurrencies πρέπει να ρυθμιστεί καλύτερα».
Η αξία της παγκόσμιας αγοράς cryptocurrencies ανέρχεται στα 245 δισ. δολάρια- πολύ μικρότερη σε σχέση με τα κανονικά νομίσματα, ωστόσο τα cryptocurrencies διαφέρουν ως προς το ότι δεν υπόκεινται σε κεντρικό έλεγχο. Αντ'αυτού, για τους σκοπούς τους χρησιμοποιούνται τεχνολογίες όπως το blockchain, ένα online «κατάστιχο» συναλλαγών που λειτουργεί χάρη σε ένα δίκτυο ανώνυμων υπολογιστών στο Ίντερνετ. Αυτό συνεπάγεται ανωνυμία, αλλά ταυτόχρονα εγείρει προβληματισμούς σχετικά με το πόσο τρωτό είναι το σύστημα σε χάκερ, καθώς και για το ότι ενδείκνυται για χρήση από εγκληματίες.
Η Κίνα και η Νότια Κορέα, όπου ο «τζόγος» σε cryptocurrencies είναι διαδεδομένη δραστηριότητα, απαγόρευσαν το λανσάρισμα νέων ψηφιακών νομισμάτων και έχουν προβεί σε κλεισίματα ανταλλακτηρίων. Επίσης η ρωσική κεντρική τράπεζα έχει πει πως θα μπλοκάρει ιστοσελίδες που πωλούν bitcoins και άλλα νομίσματα, ενώ η ΕΚΤ ενημέρωση τους Ευρωβουλευτές πέρυσι πως δεν θα έπρεπε να προωθούν τη χρήση εικονικών/ ψηφιακών νομισμάτων, επειδή αυτό υπονομεύει τον έλεγχο της ροής του χρήματος και του πληθωρισμού. Ωστόσο η Ιαπωνία «αναγνώρισε» επίσημα τον Απρίλιο το Bitcoin, και έδωσε «πράσινο φως» για τη λειτουργία αρκετών εταιρειών ως ανταλλακτηρίων, υπό τον όρο να δηλώνονται στην κυβέρνηση. Ακόμη, η ΕΚΤ, η ιαπωνική κεντρική τράπεζα και η Bundesbank πειραματίζονται με την τεχνολογία blockchain, καθώς θεωρούν πως ίσως να είναι χρήσιμο μελλοντικά για πληρωμές.