Η απελευθέρωση των αγορών μπορεί να δημιούργησε πλούτο, αλλά δημιούργησε και τεράστιες ανισότητες τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις ανισότητες. Ζητούμενο η έξοδος της χώρας από την επιτροπεία, ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Καταδίκασε την επίθεση στην Αίγυπτο.
«Δεν υπάρχουν λόγια για να καταδικάσει κάποιος μια τέτοια ενέργεια. Και η Ελλάδα, μαζί με ολόκληρο τον πλανήτη, εξέφρασε αμέσως την αλληλεγγύη της στα θύματα και σε ολόκληρο τον Αιγυπτιακό λαό» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την έναρξη της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για της ανισότητες, στο Μέγαρο Μουσικής,
Στην ομιλία του τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία «αλλά ταυτόχρονα να στηρίξουμε τους ασθενέστερους και να χτυπήσουμε τις πελατειακές σχέσεις και τη διαφθορά».
Υπογράμμισε πως η τυφλή τρομοκρατία σχετίζεται με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στον κόσμο. Όπως «η ανασφάλεια, η φτώχεια, η απουσία προσδοκιών για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων, δημιουργούν ένα κενό» τόνισε ο Αλέξης Τσιπρας. Πρόσθεσε μάλιστα πως το κενό αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την άνοδο του θρησκευτικού φανατισμού και της μισαλλοδοξίας.
Ο πρωθυπουργός υπό αυτό το πρίσμα υπογράμμισε πως είναι σημαντικό το αίτημα της Αριστεράς για ένα κόσμο με περισσότερη δικαιοσύνη, περισσότερη αλληλεγγύη και λιγότερες ανισότητες. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως πρέπει να ανατρέψουμε τις σημερινές ισορροπίες και τους σημερινούς συσχετισμούς δύναμης
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ανισότητες όπως έχουν καταγράφει «ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο. Ανάμεσα στις ανεπτυγμένες με τις αναπτυσσόμενες χώρες» και συμπλήρωσε τις ανισότητες στο εσωτερικό κάθε χώρας είτε αυτή είναι ανεπτυγμένη, είτε αναπτυσσόμενη.
«Την ίδια στιγμή που αμύθητα ποσά πλούτου συσσωρεύονται στα χέρια των λίγων, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη στερούνται την πρόσβαση σε βασικά κοινωνικά αγαθά» τόνισε ο πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η απελευθέρωση των αγορών μπορεί να δημιούργησε πλούτο, αλλά δημιούργησε και τεράστιες ανισότητες.
Και η πραγματικότητα είναι ότι χωρίς αναδιανομή του πλούτου δεν μπορείς να δημιουργήσεις κοινωνική ευημερία.
«Ούτως ή άλλως, το αφήγημα αυτό, έσκασε σαν φούσκα με την κρίση του 2008. Γιατί τα κέρδη της παγκόσμιας ελίτ όχι μόνο δεν εξασφάλισαν κοινωνική ευημερία, αλλά οι ζημιές της, μετασχηματίστηκαν εν ριπή οφθαλμού σε κοινωνική δυστυχία» είπε.
Συμπλήρωσε στα αρνητικά αποτελέσματα την απώλεια θέσεων εργασίας, την πτώση του βιοτικού επιπέδου, τη μεγαλύτερη απορρύθμιση και αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους.
«Και αυτό είχαμε την ατυχία να το γνωρίσουμε πάρα πολύ καλά στη χώρα μας, όπου στο διάστημα 2010 - 2014, τα προγράμματα λιτότητας που επιβλήθηκαν, κατέστρεψαν το 25% του ΑΕΠ, εκτίναξαν την ανεργία στο 27% και οδήγησαν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας στην ανασφάλεια και την φτώχεια. Και αυτό, όπως πρόσφατα παραδέχτηκε και δημοσίως ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ, για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός .
Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του έκανε αναφορά στους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες υπογραμμίζοντας πως οι ίδιες συνθήκες που διώχνουν τους ανθρώπους από τις χώρες τους «έχουν δημιουργήσει ωκεανούς φτώχειας σε ολόκληρο τον πλανήτη και έχουν αποσταθεροποιήσει ολόκληρες περιοχές».