Δεν ανησυχούν στην ηγεσία της κυβέρνησης για τον συντονισμό των παρεμβάσεων σημαντικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Π. Σκουρλέτης, ο Ν. Φίλης, ο Ν. Ξυδάκης και ο Γ. Κυρίτσης, κατά του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ζητώντας την ακύρωση της πώλησης όπλων προς τη Σαουδική Αραβία και κάνοντας δημοσίως λόγο για λανθασμένους χειρισμούς. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα εκτιμούν ότι κανείς από τους υπουργούς ή βουλευτές που αντιδρoύν δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση και τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προεξοφλούν ότι «αυτό θα φανεί κα τη Δευτέρα στη Βουλή».
Tου Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Δεν ανησυχούν στην ηγεσία της κυβέρνησης για τον συντονισμό των παρεμβάσεων σημαντικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Π. Σκουρλέτης, ο Ν. Φίλης, ο Ν. Ξυδάκης και ο Γ. Κυρίτσης, κατά του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ζητώντας την ακύρωση της πώλησης όπλων προς τη Σαουδική Αραβία και κάνοντας δημοσίως λόγο για λανθασμένους χειρισμούς.
Συνεργάτες του κ. Τσίπρα εκτιμούν ότι κανείς από τους υπουργούς ή βουλευτές που αντιδρoύν δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση και τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προεξοφλούν ότι «αυτό θα φανεί κα τη Δευτέρα στη Βουλή».
Την ίδια στιγμή, αναφερόμενοι στις αντιδράσεις κατά του κ. Καμμένου, κάνουν λόγο για «καλοδεχούμενη αντίδραση» επειδή φαίνεται προς το κομματικό ακροατήριο αλλά και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπάρχει ιδεολογική ταύτιση με τους ΑΝΕΛ. «Υπό αυτήν την έννοια, θα έλεγα ότι επιτελούν ένα θετικό έργο για την κυβέρνηση», λένε οι ίδιες πηγές για τους Φίλη, Σκουρλέτη, Ξυδάκη, Κυρίτση και όποιον άλλον διατυπώνει ενστάσεις για την πολιτική συμπόρευση Τσίπρα – Καμμένου.
Το ερώτημα είναι αν το Μαξίμου υποεκτιμά ή με κυνισμό βάζει στη σωστή του βάση το κλίμα κατά του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ, που εύλογα μεταφράζεται και κατά της στρατηγικής επιλογής του κ. Τσίπρα και των άμεσων συνεργατών του να συγκυβερνά με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και το κόμμα του.
Είναι γνωστό ότι οι προαναφερόμενοι υπουργοί και βουλευτές έχουν ταχθεί δημοσίως κατά του κ. Καμμένου και των επιλογών του αρκετές φορές στο παρελθόν, όπως κάνουν τώρα με την υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.
Είναι επίσης γνωστό ότι εκπροσωπούν ένα σημαντικό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ και των ψηφοφόρων του. Από την άλλη όμως είναι εύλογο το ερώτημα αν με την τακτική της δημόσιας διαμαρτυρίας και των ενστάσεων, έχοντας ωστόσο υποταχθεί στη στρατηγική Τσίπρα να εντάσσει την όποια επίθεση κατά του κ. Καμμένου σε επίθεση κατά της κυβέρνησης με σκοπό την πτώση της, απλώς λειτουργούν ως το ιδεολογικό άλλοθι του πρωθυπουργού για την απόφασή του να συγκυβερνά με τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πλέον μία σαφής δίοδος συνεννόησης ανάμεσα στους Πάνο Σκουρλέτη και Νίκο Φίλη με τους 53+, οι οποίοι βάλλοντας κατά του Πάνου Καμμένου, προφανώς παίρνουν αποστάσεις από τον κ. Τσίπρα αλλά και τους Νίκο Παππά, Παύλο Πολάκη, Χριστόφορο Βερναρδάκη και άλλους που στηρίζουν με θέρμη τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Η πρόβλεψη του Μαξίμου ωστόσο είναι ότι τουλάχιστον ως τις εκλογές η συνεργασία με τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ είναι ακλόνητη και δεν θα βρεθεί κανείς να την αμφισβητήσει επί της ουσίας.