Κόσμος
Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017 08:16

Kυβερνητική κρίση στην Ιρλανδία

Σε διάλυση μοιάζει να οδεύει η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, καθώς το κόμμα, από την υποστήριξη του οποίου εξαρτάται απόλυτα ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ για να εγκρίνονται νομοθετήματα, κατέστησε σαφές ότι θα επιδιώξει την αποπομπή της αντιπροέδρου της κυβέρνησης, παραβαίνοντας τη συμφωνία συνεργασίας των δύο πλευρών.

Σε διάλυση μοιάζει να οδεύει η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, καθώς το κόμμα, από την υποστήριξη του οποίου εξαρτάται απόλυτα ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ για να εγκρίνονται νομοθετήματα, κατέστησε σαφές ότι θα επιδιώξει την αποπομπή της αντιπροέδρου της κυβέρνησης, παραβαίνοντας τη συμφωνία συνεργασίας των δύο πλευρών.

Η απροσδόκητη πολιτική κρίση στο Δουβλίνο ξέσπασε τρεις εβδομάδες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία η Ιρλανδία έχει δικαίωμα βέτο και όπου  αναμένεται να κριθεί εάν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος προκειμένου οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Βρετανία και τις Βρυξέλλες για το Brexit να προχωρήσουν.

Ένα από τα κεφάλαια στα οποία η Ε.Ε. αξιώνει να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος πριν δώσει το πράσινο φως για να περάσουν οι συνομιλίες στην επόμενη φάση, είναι το ζήτημα των συνόρων της Βρετανίας με την Ιρλανδία και το μέλλον τους.

Στο πλαίσιο μιας διένεξης που κλιμακώθηκε πολύ γρήγορα, το κόμμα Fianna Fail ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Φράνσις Φιτζέραλντ στο κοινοβούλιο την Τρίτη, εξαιτίας του τρόπου που χειρίστηκε μια νομική υπόθεση, που αφορά έναν καταμηνυτή ατασθαλιών στην αστυνομία.

Αυτό θα τερματίσει τη συμφωνία τριετούς διάρκειας που είχε επιτρέψει στο κεντροδεξιό κόμμα Fine Gael του Βαράντκαρ να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας πριν από 18 μήνες. Το Φιόνα Φέιλ είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα απέσυρε την απειλή του εάν η Φιτζέραλντ παραιτείτο, όμως τα μέλη κοινοβουλευτικής ομάδας του Φίνε Γκαέλ ενέκριναν ομόφωνα ένα ψήφισμα υποστήριξης της αντιπροέδρου της κυβέρνησης σε μια έκτακτη συνεδρίασή τους χθες το απόγευμα.

Ερωτηθείσα εάν η απόφαση αυτή της Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος σημαίνει πως η Ιρλανδία οδεύει σε εκλογές, ανώτερο στέλεχος του Φιόνα Φέιλ απάντησε: «Κατευθείαν». Η πηγή αυτή ζήτησε να μην κατονομαστεί, αφού η ηγετική ομάδα του κόμματος αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το πρωί για να αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις.

«Αυτό (...) είναι επικίνδυνο πολιτικά, την ώρα που η χώρα κάθε άλλο παρά χρειάζεται εκλογές», τόνισε ο Σάιμον Κόβανι, υπουργός Εξωτερικών και προβεβλημένο στέλεχος του Φίνε Γκαέλ, σε δηλώσεις του στο ιρλανδικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTÉ, αναφερόμενος κυρίως στις συνομιλίες για το Brexit, που περιγράφει με την έκφραση «ιστορική στιγμή» για την Ιρλανδία.

Ο Κόβανι είπε στη Βουλή την Πέμπτη ότι το Δουβλίνο δεν είναι ακόμη έτοιμο να συναινέσει να περάσουν στο επόμενο στάδιο - τις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εμπορική σχέση ανάμεσα στο Η.Β. και στην Ε.Ε. - οι συνομιλίες για το διαζύγιο, κάτι που θα κριθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου. Εξήγησε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση θέλει περισσότερη σαφήνεια από πλευράς του Λονδίνου.

Η κατάρρευση της συμφωνίας συνεργασίας των δύο κομμάτων, η οποία είχε λειτουργήσει σχετικά ομαλά ως τώρα, καθώς τα δύο συντηρητικά κόμματα δεν έχουν παρά ελάχιστες πολιτικές διαφωνίες παρότι έχουν συγκρουστεί σκληρά επί δεκαετίες, θα οδηγούσε σε πρόωρες εκλογές τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.

Η κίνηση του Φιόνα Φέιλ ακολούθησε την παραδοχή της Φιτζέραλντ ότι είχε ενημερωθεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για μια προσπάθεια να πληγεί το κύρος ενός αστυνομικού καταμηνυτή ατασθαλιών το 2015, αλλά δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία.

Το Φίνε Γκαέλ διαβεβαιώνει ότι η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τήρησε την προσήκουσα διαδικασία.

Αφότου ο Βαράντκαρ εξελέγη αρχηγός του Φίνε Γκαέλ τον Μάιο, το κόμμα του προηγείται οριακά του Φιόνα Φέιλ στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες υποδεικνύουν ότι και τα δύο κόμματα της ιρλανδικής δεξιάς θα αυξήσουν τα ποσοστά τους στις επόμενες εκλογές, αλλά δύσκολα θα αποφύγουν να σχηματίσουν μια ακόμη κυβέρνηση μειοψηφίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters