Πολιτιστικά
Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2017 11:30

Ο καλοφαγάς «Αγησίλαγος» συνεχίζει το ταξίδι του

Η εξαιρετικά επιτυχημένη ιστορία του διάσημου σεφ Αγησίλαγου, με τις μαγουλάδες και τα αναπάντεχα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τη διατροφή του, και όχι μόνο, και την απίθανη διαδρομή του μέχρι να βρει το περίφημο «κάτι άλλο» από τη συνταγή του πελεκάνου - γιατρού από το Μεξικό, μετά τα συνεχή soldout, παρατείνει της παραστάσεις της.

Η εξαιρετικά επιτυχημένη ιστορία του διάσημου σεφ Αγησίλαγου, με τις μαγουλάδες και τα αναπάντεχα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τη διατροφή του, και όχι μόνο, και την απίθανη διαδρομή του μέχρι να βρει το περίφημο «κάτι άλλο» από τη συνταγή του πελεκάνου - γιατρού από το Μεξικό, μετά τα συνεχή soldout, παρατείνει της παραστάσεις της.

Εμπνευσμένο από το ομότιτλο βιβλίο του και το μουσικό CD που αγάπησαν τα παιδιά, το μουσικοθεατρικό παραμύθι που δημιούργησε ο Δημήτρης Μπασλάμ, ο «Αγησίλαγος», παρουσιάζεται στον «Ελληνικό Κόσμο» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (Πειραιώς 254), έως τις 14 Ιανουαρίου.

 Ευχάριστο μάθημα διατροφής, χωρίς διάθεση διδακτισμού

Πρόκειται για μία παράσταση με κούκλες και ζωντανή μουσική. Όμως, ο «Αγησίλαγος» δεν είναι μόνο κουκλοθέατρο, δεν είναι μόνο μουσική ή θεατρική παράσταση. Είναι όλα τα παραπάνω μαζί. Είναι μια «χαρούμενη πολύχρωμη γιορτή». Σε πρώτο επίπεδο, αναπτύσσεται γύρω από το θέμα της ισορροπημένης διατροφής και του υγιεινού τρόπου ζωής. Ο συγγραφέας, μέσα από τις περιπέτειες του καλοφαγά μάγειρα λαγού, κάνει ένα ευχάριστο μάθημα διατροφής, χωρίς καμιά διάθεση για διδακτισμό και ηθικολογία. Παράλληλα, σε ένα δεύτερο επίπεδο, μιλάει για την πολυπολιτισμικότητα της κοινωνίας και τη θέση του καθένα σε αυτήν. Σε ένα σύνολο, που εμπεριέχει όλους τους ανθρώπους και τις φυλές.

Οι κούκλες ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των μικρών θεατών

Οι κούκλες, δια χειρός Δήμητρας Γιοβάνη, με καπετάνιο και μπροστάρη, φυσικά, τον Αγησίλαγο, παίρνουν σάρκα και οστά από τους ηθοποιούς. Η σπιρτάδα και η αμεσότητα του κειμένου και των ηθοποιών είναι τέτοια, που οι κούκλες ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των μικρών θεατών, παρόλο που οι ηθοποιοί που τις κινούν βρίσκονται σε κοινή θέα.

Επί σκηνής, είναι τρεις ηθοποιοί, οι οποίοι, με απόλυτο συντονισμό και χάρη, περνούν από τον ρόλο του αφηγητή, στον ρόλο του εμψυχωτή, δίνοντας στην περιπέτεια του Αγησίλαγου ακόμα μεγαλύτερη δράση. Επί σκηνής, βρίσκονται, επίσης, και δύο μουσικοί, οι οποίοι σχολιάζουν και τραγουδούν τα παθήματα του κυρίου Αγησίλαγου, ντύνοντας μουσικά την ιστορία.

Το παραμύθι αγκαλιάστηκε με πολλή αγάπη από παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και έχει εμπνεύσει θεατρολόγους και εκπαιδευτικό προσωπικό για τη μεταφορά του στη σκηνή, αλλά και θεατρικό παιχνίδι.

Αναζητώντας την ιδανική τροφή που θα τον γιατρέψει

Ο Αγησίλαγος είναι ένας χαριτωμένος λαγός - σεφ. Ζει στο σπίτι του, στο δάσος, μαγειρεύοντας ευφάνταστες συνταγές με μεγάλη ποικιλία υλικών. Όμως, μια μέρα, ξυπνά με μαγουλάδες. Πανικόβλητος, αποδίδει την αιτία του προβλήματος στο φαγητό που τρώει. Ξεκινά, λοιπόν, ένα περιπετειώδες ταξίδι αναζήτησης της μίας ιδανικής τροφής που θα τον γιατρέψει.

Τρώγοντας, όμως, με μονομανία τα υλικά που νομίζει ως ιδανικά, αλλάζει χρώμα, σύμφωνα με το χρώμα της τροφής που καταναλώνει. Έτσι, συνεχίζει την αναζήτησή του, πότε κόκκινος, πότε πράσινος και πότε κίτρινος. Στο δάσος, ανταμώνει ένα δέντρο που μιλά, έναν παράξενο γιατρό - πελεκάνο, έναν αχτένιστο ασβό με λουστρίνια, μια καμήλα με μπικίνια, έναν ιπποπόταμο σε δίαιτα, ιπτάμενα λεμονόψαρα κι ένα ερωτευμένο παπιγιόν, οι οποίοι, ο καθένας με τη σειρά του, προσπαθούν να τον πείσουν ότι κάνει λάθος.

Ευχάριστο εργαλείο για την κατάκτηση της γνώσης

Είναι γνωστό από έρευνες και μελέτες ότι το κουκλοθέατρο μπορεί να έχει θετική επίδραση στην κατάκτηση διαφόρων δεξιοτήτων και στην απόκτηση γνώσεων και εμπειριών. Ακόμα, βοηθάει στη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών νηπιακής ηλικίας. Το κουκλοθέατρο μπορεί να γίνει εργαλείο στα χέρια του εμψυχωτή, μπορεί να βοηθήσει τον μικρό μαθητή και να τον οδηγήσει αβίαστα και ευχάριστα στα μονοπάτια της κατάκτησης της γνώσης, δεδομένου ότι το παιδί επικοινωνεί καλύτερα με την κούκλα, παρά με τον ενήλικα. Με εργαλείο το κουκλοθέατρο, τα ίδια τα παιδιά μπορούν να εκφραστούν δημιουργικά, να απομυθοποιήσουν τους φόβους τους και να οπλιστούν με δύναμη και αισιοδοξία.

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο - σκηνοθεσία - μουσική: Δημήτρης Μπασλάμ, χορογραφίες: Δημήτρης Σωτηρίου, κούκλες - σκηνικά: Δήμητρα Γιοβάνη, σχεδιασμός φωτισμών: Αθηνά Μπανάβα, κοστούμια: Νίκος Δάλλας, επιμέλεια παραγωγής: Good Ηeart Productions. Ερμηνεία - εμψύχωση: Βασίλης Λιάκος, Μαριέττα Σπηλιοπούλου, Χρήστος Χριστόπουλος, μουσικοί επί σκηνής: Γιάννης Παπαγεωργίου, Λουίζα Σοφιανοπούλου.

Πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»: Πειραιώς 254 - Ταύρος, τηλ.: 212 2540000. Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: κάθε Κυριακή, στις 11:00, μέχρι τις 14 Ιανουαρίου (εκτός από 24 και 31/12), έξτρα παραστάσεις: Σάββατο 23/12, Τρίτη 26/12 και Σάββατο 30/12, στις 11:00. Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 8 ευρώ, σχολικές παραστάσεις: 6 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία «Ελληνικού Κόσμου», τηλεφωνικά: 212 2540300, ηλεκτρονικά: theatron254.gr και viva.gr.

[email protected]