Απόψεις
Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 14:00

Άλλος για το βραβείο...

Το βραβείο «Καρλομάγνος» έχει απονεμηθεί, μεταξύ άλλων, και στον Χένρι Κίσινγκερ, που με μεγάλη φαντασία τον κατατάσσεις στην πινακοθήκη όσων συνέβαλαν στην προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας, γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Το βραβείο «Καρλομάγνος» έχει απονεμηθεί, μεταξύ άλλων, και στον Χένρι Κίσινγκερ, που με μεγάλη φαντασία τον κατατάσσεις στην πινακοθήκη όσων συνέβαλαν στην προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας.

Το βραβείο «Quadriga 2010» απονεμήθηκε στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου σε λαμπρή τελετή στο Μέγαρο Μουσικής Βερολίνου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 20ή επέτειο ενοποίησης της Γερμανίας. Ο κ. Παπανδρέου πήρε το βραβείο στην κατηγορία «Δύναμη για Αλήθεια» και τον επαινετικό λόγο εκφώνησε ο επικεφαλής της Deutsche Bank. Την αλήθεια είπε, επτά χρόνια μετά, ο πρόεδρος του Eurogroup: τα μνημόνια έσωσαν τις τράπεζες.

Ο πρώην πρωθυπουργός βραβεύτηκε και φέτος, στις Βρυξέλλες αυτή τη φορά, από την International Leadership Association (ILA), για τις ηγετικές του ικανότητες και για το έργο του την περίοδο 2009-2011.

Σήμερα, σειρά έχει ο πρωθυπουργός. Στο Παρίσι θα παραλάβει δύο διακρίσεις. Το Βραβείο Πολιτικού Σθένους (Prix du Courage politique) από την επιθεώρηση Politique Internationale και το Βραβείο Δέσμευσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες (Prix de l’ Engagement europeen) από τον Δικηγορικό Σύλλογο Παρισίων.

Τι σημαίνει βραβεύω; Ανταμείβω, ενθαρρύνω ή του Χριστιανόπουλου το αιρετικό «αναγνωρίζω την αξία κάποιου κατώτερού μου - και κάποτε πρέπει να απαλλαγούμε από τη συγκατάβαση των μεγάλων»;

Κι ύστερα, πώς επιλέγονται οι βραβευθέντες; Τι μετρά στην τελική ετυμηγορία περισσότερο; Οι προτιμήσεις, η τύχη, η σύσταση των μελών της επιτροπής; Είναι θέμα γούστου ή προσωπικής συμπάθειας, συμφερόντων, ισορροπιών, ή συνάρτηση των πολιτικοϊδεολογικών ρευμάτων των καιρών, είτε πρόκειται για λογοτεχνικές διακρίσεις είτε για εύσημα σε πολιτικούς;

Δεν είναι τυχαίο ότι από το πολύ αλισβερίσι, ακόμη και σημαντικά βραβεία διολισθαίνουν στην αμφισβήτηση και χάνουν τη λάμψη τους. Απλώς, στα Νόμπελ κάντε μια στάση.

Θα πείτε ότι δεν υπάρχει αντικειμενική επιλογή, καθώς κάθε επιλογή είναι εξ υπαρχής υποκειμενική. Παρ’ όλα αυτά, τα ερωτήματα τίθενται και θα τίθενται για τη συλλογιστική και την επιχειρηματολογία που συνοδεύει τις διακρίσεις και την επικράτηση πολιτικών παραμέτρων στην αποτίμησή τους.