Πολιτική
Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2006 16:24

Αλογοσκούφης: Δεν μπορούμε να δίνουμε χρήματα, χωρίς μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία

«Η Παιδεία που αποτελεί ένα κορυφαίο κεφάλαιο της χώρας, έχει σήμερα μετατραπεί σε ένα ζήτημα που μας οδηγεί προς τα πίσω. Πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της Παιδείας με περισσότερους πόρους, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, αυτό είναι δέσμευσή μας. Αλλά, πρέπει η αύξηση των πόρων στην Παιδεία να συνοδευτεί από μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα. Διότι, σε ένα σύστημα, το οποίο πάσχει δεν έχουμε θετικό κοινωνικό αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε σε κανέναν τομέα, δεν αναφέρομαι μόνο στην Παιδεία, να δίνουμε χρήματα από το υστέρημα του φορολογουμένου και να χάνονται αυτά στον πίθο των Δαναΐδων», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών σε ομιλία του με θέμα «Η Πολιτική των Μεταρρυθμίσεων». «Δεν μπορούμε να δίνουμε χρήματα από το υστέρημα του φορολογούμενου, αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις στις δομές του συστήματος. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι σαν να τα ρίχνουμε στον πίθο των Δαναϊδων».

Η κατάσταση στον χώρο της Παιδείας αποτελεί κριτήριο στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα κατά την διάρκεια περιοδείας της στον Βύρωνα, ενώ η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω, έκανε λόγο για υποκινούμενες καταλήψεις στα σχολεία, και για κόμματα που επιζητούν την κοινωνική αναταραχή. Μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά ότι σε κάθε σχολείο υπάρχουν τρεις καθηγητές, τέσσερις μαθητές και πέντε οικοδόμοι και υπογράμμισε πως μόλις το 5% των σχολείων τελεί υπό κατάληψη.

Εν τω μεταξύ, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας. Σημειώθηκαν κάποια μικροεπεισόδια στα Προπύλαια, ενώ λίγο μετά τις 15.00 άρχισε σταδιακά να αποκαθίσταται η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα, ενώ και Μετρό, Προαστιακός και ΗΣΑΠ λειτουργούν πλέον κανονικά.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε η ΑΔΕΔΥ με 24ωρη απεργία και η ΓΣΕΕ με στάση εργασίας έως τις 15:00.

Συλλαλητήριο πραγματοπιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών που συνεχίζονται για τέταρτη εβδομάδα.

Στο πολεοδομικό συγκρότημα βρίσκονται υπό κατάληψη περίπου 30 Γυμνάσια, Λύκεια και ΤΕΕ.

Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο προγραμματίζεται την ερχόμενη Τετάρτη 18/10. Νέα, τριήμερη απεργία για τις 17, 18 και 19 Οκτωβρίου, προτείνει το διοικητικό συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας ΔΟΕ. Ανάλογες κινητοποιήσεις για τις ίδιες ημέρες προτείνει και το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ

Η τελική απόφαση θα ληφθεί την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου στην ολομέλεια των προέδρων των τοπικών συλλόγων.