Μία σημαντική ανακάλυψη έκαναν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανία, οι οποίοι μελέτησαν δύο μεγάλες κλινικές μελέτες που είχαν διεξαχθεί με γυναίκες οι οποίες είχαν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και ανεπάρκεια βιταμίνης D και είχαν παρουσιάσει, κατά 40% λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες με εξωσωματική γονιμοποίηση.
Μία σημαντική ανακάλυψη έκαναν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανία, οι οποίοι μελέτησαν δύο μεγάλες κλινικές μελέτες που είχαν διεξαχθεί με γυναίκες οι οποίες είχαν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και ανεπάρκεια βιταμίνης D και είχαν παρουσιάσει κατά 40% λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες με εξωσωματική γονιμοποίηση.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν και συνέκριναν τα ευρήματα δύο μεγάλων κλινικών μελετών, των PPCOS II και AMIGOS. Οι μελέτες αυτές είχαν εξετάσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για αύξηση της γονιμότητας στη βελτίωση των ποσοστών εγκυμοσύνης σε γυναίκες οι οποίες είτε έπασχαν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, είτε από ανεξήγητη υπογονιμότητα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πάνω από 1.000 γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση και δεν είχαν επαρκή ποσοστά βιταμίνης D στον οργανισμό τους, δεν κατάφεραν να έχουν μία επιτυχή διαδικασία. Μάλιστα, αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) των γυναικών, τη φυλή, την ηλικία, τους δείκτες μεταβολικής λειτουργικότητας ή τη θεραπεία που χρησιμοποιήθηκε.
Αντίθετα, η ανεπάρκεια της βιταμίνης D δεν φάνηκε να συσχετίζεται με τις εκβάσεις της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στις γυναίκες οι οποίες έπασχαν από ανεξήγητη υπογονιμότητα.
Τα ευρήματα παρουσιάσθηκαν πριν λίγες ημέρες στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM) που έγινε στο San Antonio, στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Όπως εξήγησε ο χειρουργός γυναικολόγος με εξειδίκευση στην Αναπαραγωγική Ιατρική Δρ. Δημήτρης Μπιλάλης, η έρευνα αυτή δείχνει ότι η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο και στη γονιμότητα των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Όπως είπε, ενισχύει τα ευρήματα προγενέστερων μελετών οι οποίες έχουν συσχετίσει την ανεπάρκεια βιταμίνης D με την μειωμένη ωορρηξία, έπειτα από τη λήψη φαρμάκων για τη γονιμότητα και με τη μείωση των πιθανοτήτων επιτυχημένης εγκυμοσύνης, δηλαδή κύησης που οδηγεί στην γέννηση υγιούς μωρού.