Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε σήμερα από τον αυστριακό πρόεδρο, Χάιντς Φίσερ, ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Αυστρία, αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Αλφρεντ Γκούζενμπαουερ. Πρόθεση του Γκούζενμπαουερ είναι να αρχίσει αυτή την εβδομάδα τις διαπραγματεύσεις για ένα «μεγάλο συνασπισμό», με το δεύτερο σε δύναμη κόμμα, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου καγκελάριου, Βόλφγκανγκ Σιούσελ.
Σε ομιλία του το απόγευμα σε ηγετικά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών, ο εντολοδόχος καγκελάριος - ο οποίος προτίθεται να διεξάγει διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης μόνον με το Λαϊκό Κόμμα και όχι με τα άλλα μικρότερα- απηύθυνε έκκληση, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων να καταβληθούν προσπάθειες και από τα δύο κόμματα για την επίτευξη συμβιβαστικών θέσεων που θα οδηγήσουν σε ένα κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα, χωρίς να εγκαταλείπονται οι βασικές αρχές και οι στόχοι του κάθε κόμματος.
Από την πλευρά του ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και απερχόμενος καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σιούσελ, που θα ηγηθεί της ομάδας του κόμματός του στις διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες, τόνισε πως παραμένει ανοικτή η κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης, διευκρινίζοντας πως το «ναι» σε διαπραγματεύσεις δεν σημαίνει αυτόματα και «ναι» στο «μεγάλο συνασπισμό».
Παρατηρητές επισημαίνουν πως οι διαπραγματεύσεις των δύο μεγάλων κομμάτων - τα οποία στο παρελθόν ήταν στην εξουσία με κυβέρνηση συνασπισμού από το 1986 μέχρι το 1999, και νωρίτερα τη δεκαετία του 1960- θα είναι εξαιρετικά δύσκολες εξαιτίας των διαφορετικών πολιτικών τους και της απομάκρυνσής τους μετά το 2000, όταν ο κ. Σιούσελ είχε σχηματίσει κυβέρνηση με το ακροδεξιών και εθνικιστικών θέσεων Κόμμα των Ελευθέρων, του γνωστού λαϊκιστή Γιεργκ Χάιντερ, κάτι που είχε προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή και τη διπλωματική απομόνωση της Αυστρίας.
Στις εκλογές της προπερασμένης Κυριακής οι Σοσιαλδημοκράτες εξασφάλισαν ποσοστό 35,3% και 68 έδρες (στο σύνολο των 183 εδρών της αυστριακής Βουλής), το Λαϊκό Κόμμα 34,3% και 66 έδρες (κατά οκτώ μονάδες και κατά 13 έδρες λιγότερο από τις εκλογές του Νοεμβρίου 2002), οι Πράσινοι 11,1% και 21 έδρες, το νέο Κόμμα των Ελευθέρων ποσοστό 11% και 21 έδρες, ενώ με 4,1% και 7 έδρες ο «Συνασπισμός-Μέλλον της Αυστρίας» πέτυχε οριακά το εκλογικό μέτρο του 4%. Το νέο Κόμμα των Ελευθέρων και ο Συνασπισμός "Μέλλον της Αυστρίας", προήλθαν από την περσινή διάσπαση του αρχικού Κόμματος των Ελευθέρων του Γιεργκ Χάιντερ.