Κόσμος
Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017 12:39

Μνανγκάγκουα: Ο Μουγκάμπε πρέπει να παραιτηθεί άμεσα

Την άμεση παραίτηση του προέδρου της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε ζήτησε τέως αντιπρόεδρος της χώρας και νέος ηγέτης του κυβερνώντος ZANU-PF Έμερσον Μνανγκάγκουα.

Την άμεση παραίτηση του προέδρου της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε ζήτησε τέως αντιπρόεδρος της χώρας και νέος ηγέτης του κυβερνώντος ZANU-PF Έμερσον Μνανγκάγκουα.

Ο επικεφαλής της «Αφρικανικής Εθνικής Ένωσης Ζιμπάμπουε - Πατριωτικό Μέτωπο» ανέφερε ακόμη ότι έφυγε προ δύο εβδομάδων από τη χώρα όταν έμαθε για σχέδιο δολοφονίας του μετά την απομάκρυνσή του από την αντιπρόεδρία και ότι δεν θα επιστρέψει εκεί εάν δεν είναι σίγουρος για την ασφάλειά του.

Μετά την καθαίρεση του κ. Μουγκάμπε από την ηγεσία του ZANU-PF, το κυβερνών κόμμα αναμένεται εντός της ημέρας να αρχίσει διαδικασίες καθαίρεσής του και από την προεδρία της χώρας, μέσω του κοινοβουλίου.

Βασική κατηγορία κατά του επί 37 χρόνια ηγέτη της Ζιμπάμπουε είναι ότι επέτρεψε στη σύζυγό του - από το 1996 - Γκρέις να σφετεριστεί συνταγματικές εξουσίες.

Μιλώντας από άγνωστη τοποθεσία, ο κ. Μνανγκάγκουα τόνισε ότι ο 93χρονος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε πρέπει να ακούσει το κάλεσμα του λαού του και να αποσυρθεί.

Η αποπομπή του Έμερσον Μνανγκάγκουα, στις αρχές Νοεμβρίου, από την θέση του α' αντιπροέδρου της χώρας θεωρήθηκε ως το άνοιγμα του δρόμου για την διαδοχή του Ρ. Μουγκάμπε από την 52χρονη σύζυγό του, κάτι που δυσαρέστησε τους βετεράνους του απελευθερωτικού πολέμου κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας.

Η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων επενέβη έτσι για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας την περασμένη Τετάρτη και έθεσε τον Ρ. Μουγκάμπε υπό κατ' οίκον περιορισμό και πολιτική κηδεμονία, φέρνοντας πιο κοντά το οριστικό τέλος της ηγεμονίας του στη χώρα.

Ο κ. Μουγκάμπε κατείχε ηγετική θέση στο ZANU από το 1964 και βρισκόταν και τυπικά στην προεδρία του από το 1977.

naftemporiki.gr