Κοινωνία
Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017 14:30

Ξεκίνησε η πορεία της σημαίας από το Πολυτεχνείο

Λίγο πριν τις 16.30 έφτασε η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου στην αμερικανική πρεσβεία στην ξεχωριστή πορεία που πραγματοποιούν τα μέλη της ΠΑΣΠ. Νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας και κατευθύνθηκαν προς το Πολυτεχνείο όπου και άνοιξαν τη σημαία φωνάζοντας «αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε».

Λίγο πριν τις 16.30 έφτασε η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου στην αμερικανική πρεσβεία στην ξεχωριστή πορεία που πραγματοποιούν τα μέλη της ΠΑΣΠ. Νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας και κατευθύνθηκαν προς το Πολυτεχνείο όπου και άνοιξαν τη σημαία φωνάζοντας «αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε».

Έξω από τη Βουλή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των καταστροφικών πλημμυρών στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο.

Μόλις έφτασαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, τη δίπλωσαν και διαλύθηκαν. Ωστόσο, ο δρόμος μπροστά από την πρεσβεία παραμένει κλειστός, καθώς αναμένεται να καταφθάσει εκεί η μεγάλη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην Πατησίων και στους γύρω δρόμους στο κέντρο της Αθήνας λόγω και των υπόλοιπων διαδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν.

Στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης, από την Επιτροπή Εορτασμού 17ης Νοεμβρίου 1973, ενώ στις 14.30 έκλεισαν οι πύλες του Ιδρύματος.

Για το μήνυμα αντίστασης του Πολυτεχνείου στον παραλογισμό και τον φόβο και της υπεράσπισης της γνώσης έναντι στον σκοταδισμό, μίλησε ο κοσμήτορας της σχολής Πολιτικών Μηχανικών, Δημήτρης Κουτσογιάννης, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε στα γεγονότα του ’73, ως πρωτοετής φοιτητής.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1967-1974, Κώστας Μανταίος, τόνισε στην ομιλία του: «Στο Πολυτεχνείο απογειώθηκε η ψυχή ενός λαού. Το Πολυτεχνείο είχε πίσω του μήνες και χρόνια αγανάκτησης του λαού και της νεολαίας και συμβολίζει τη σύνδεση της αξιοπρέπειας με τη δημοκρατική ελευθερία. Το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει, όσο η συνείδηση δεν είναι επαναπαυμένη» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ως είθισται, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο νεκρών και την ανάκρουση του ύμνου του Πολυτεχνείου.

Εξάλλου, από το πρωί οι πόρτες του ιδρύματος ήταν ανοικτές για τον κόσμο, για να αποτίσει φόρο τιμής, αφήνοντας ένα λουλούδι ή ένα στεφάνι. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, ωστόσο, που διαμορφώθηκαν φέτος, με την κατάληψη του Πολυτεχνείου, αλλά και τη δυνατή βροχή που άρχισε να πέφτει από το πρωί, ο κόσμος που ήρθε στο Πολυτεχνείο σήμερα ήταν λίγος.

Ιδιαίτερη στιγμή της σημερινής ημέρας ήταν, όταν, υπό καταρρακτώδη βροχή, ο 95χρονος Μανώλης Γλέζος απέτισε τιμή στα θύματα του Πολυτεχνείου, καταθέτοντας λουλούδια στο μνημείο των πεσόντων.

Εξάλλου, στεφάνι κατέθεσαν μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ, η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, η Λαϊκή Ενότητα, οι Οικολόγοι Πράσινοι και σύλλογοι εργαζομένων.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου το οποίο τελούσε υπό κατάληψη, άνοιξαν χθες μετά από παρέμβαση φοιτητικών συλλόγων, ενώ οι καταληψίες περιορίστηκαν σε ένα κτήριο του ΕΜΠ.

Λόγω της πορείας για το Πολυτεχνείο οι μετακινήσεις με το μετρό θα γίνονται σήμερα μετ' εμποδίων, καθώς θα αρχίσουν να κλείνουν σταδιακά σταθμοί, με εντολή της Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα ο σταθμός «Μέγαρο Μουσικής» έχει κλείσει, ενώ στις 17:00 θα κλείσουν οι σταθμοί «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός». 

Σύμφωνα επίσης με απόφαση της «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.», θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ.

Παράλληλα, σε ισχύ θα τεθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών. Οι παραπάνω ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.