Την απόδοση ευθυνών ζήτησε εκ νέου η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στον απόηχο των καταστροφικών πλημμυρών, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 16 ανθρώπων στη Δυτική Αττική.
Την απόδοση ευθυνών ζήτησε εκ νέου η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στον απόηχο των καταστροφικών πλημμυρών, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 16 ανθρώπων στη Δυτική Αττική.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, η κ. Δούρου παρέθεσε το πρόγραμμα των αντιπλημμυρικών έργων. Υπογράμμισε ότι από τον Οκτώβριο του 2014 έχουν ενταχθεί 36 αντιπλημμυρικά έργα στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κόστους 47 εκατ. Επίσης, όπως είπε, υπάρχουν ακόμη «16 έργα τα οποία αναγκαστήκαμε να τα εντάξουμε στο ΠΕΠ Αττικής, δηλαδή σε ευρωπαϊκά προγράμματα όταν είδαμε ότι η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, η γραφειοκρατία, τα δασαρχεία και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα τα οδηγούσαν όχι στην επόμενη θητεία αλλά στην μεθεπόμενη».
Ερωτηθείσα για τις αιτιάσεις περί καθυστερήσεις για την υλοποίηση του αντιπλημμυρικού έρχου στην περιοχή της Μάνδρας κόστους 11 εκατ. η περιφερειάρχης τόνισε ότι το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί «εξαιρετικό δείγμα» της υπάρχουσας δυσλειτουργίας.
Συγκεκριμένα είπε πως «εκεί έχουμε τη διευθέτηση της εκτροπής του χειμάρρου της Αγ. Αικατερίνης. Ρέμα που έχει δώσει το όνομά του και σε έναν οικισμό που βρίσκεται επάνω του. Μαζί με αυτό υπάρχει και ένα ακόμη, οι Σούρες του Θριασίου Πεδίου για τα οποία εντάξαμε 11 εκατ. ευρώ και τα μεταφέραμε στο ΕΣΠΑ ώστε να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση του έργου χωρίς παρεμβάσεις άλλων φορέων».
«Αυτή τη στιγμή», τόνισε η κ. Δούρου «εάν εγώ ή ο εργολάβος επιχειρήσει να ξεκινήσει εργασίες θα έχουμε αυτόφωρο διότι 11.000 τ.μ. είναι ιδιωτικές εκτάσεις, δεν υπάρχουν κτηματολογικοί πίνακες, διότι κάποια στιγμή στο παρελθόν που η κομισιόν μας χρηματοδότησε για το κτηματολόγια κάτι άλλο έγιναν τα χρήματα και δε υπάρχουν αυτοί οι πίνακες για να γίνουν οι απαλλοτριώσεις».
Όπως αναγνώρισε η κ. Δούρου, «η πραγματικότητα αυτή δεν καλύπτει αυτόν που σφουγγαρίζει τώρα το μαγαζί του ούτε αυτούς που θρηνούν τους δικούς τους μέσα στην λάσπη κυριολεκτικά».
«Όπως ειπώθηκε και στο συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας παρουσία του πρωθυπουργού “θα προχωρήσουμε σε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται και που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος ώστε να μας σταματήσουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, προκειμένου να μην γίνει νομοτέλεια "καίγομαι το καλοκαίρι πλημμυρίζω τον χειμώνα"», συνέχισε η ίδια.
Η κ. Δούρου υπογράμμισε ότι πρέπει «να υπάρξουν πολιτικοί που θα πουν: Πέρα από τη διάνοιξη των ρεμάτων πρέπει να γίνουν κατεδαφίσεις και όχι εκ νέου νομιμοποιήσεις σε οτιδήποτε είναι αυθαίρετο. Διότι όποιος αυθαιρετεί δεν θέτει σε κίνδυνο δική του ζωή και περιουσία αλλά βάζει σε κίνδυνο και δεκάδες άλλους συνανθρώπους».
Όπως σημείωσε, προσέφυγε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καθώς «κάποιος επιτέλους πρέπει να σπάσει το γαϊτανάκι των αρχικά πολλών υπευθύνων, που στο τέλος δεν υπάρχει κανένας. Διότι δεν μπορεί στη μάνα του 35χρονου και στην κόρη του 85χρονου που πέθαναν να τους λες ότι δεν υπάρχει κανείς υπεύθυνος».
Πηγή: ΑΜΠΕ