Κοινωνία
Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017 09:58

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σύμη

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχτεί η Σύμη, μετά τις εκτεταμένες ζημιές σε όλα τα δίκτυα υποδομών της λόγω της χθεσινής ισχυρής βροχόπτωσης.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχτεί η Σύμη, μετά τις εκτεταμένες ζημιές σε όλα τα δίκτυα υποδομών της λόγω της χθεσινής ισχυρής βροχόπτωσης.

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι μπορεί τα καιρικά φαινόμενα να πέρασαν, άφησαν όμως πίσω τους σοβαρές πληγές στο νησί.

Σημαντικά προβλήματα έχουν προκληθεί στην παροχή ρεύματος και νερού. Οχήματα παρασύρθηκαν στο βυθό της θάλασσας και περιουσίες έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. 

Από την κακοκαιρία έχει πληγεί ιδιαίτερα η περιοχή του Γυαλού, αλλά εκτεταμένες ζημιές έχουν καταγραφεί και στους άλλους οικισμούς.

Προτεραιότητα δίνεται στην απομάκρυνση των φερτών υλικών (λάσπες, πέτρες κ.ά.), καθώς και στην άντληση των υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια καταστημάτων και σπιτιών, αλλά και στην αποκατάσταση υποδομών και κυρίως του σταθμού της ΔΕΗ που πλημμύρισε.

Μέχρι στιγμής στο νησί έχουν σπεύσει ειδικά μηχανήματα του στρατού και της περιφέρειας καθώς και εθελοντές, ώστε να συνδράμουν στον καθαρισμό και τη διάνοιξη περιοχών. Έργα καθαρισμού είναι σε εξέλιξη στον Γυαλό, στο Πέδι και στο Χωριό.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το υπουργείο Νησιωτική Πολιτικής, με σταθερούς ρυθμούς αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση και παράλληλα γίνεται έλεγχος της ποιότητας του νερού και των εγκαταστάσεων υδροδότησης. Δύτες του Λιμενικού επιχειρούν και σήμερα ώστε να εξακριβώσουν ότι δεν υπάρχει κανένας εγκλωβισμένος στα αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν στη θάλασσα.

Από χθες το βράδυ βρίσκεται επί τόπου ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος συντονίζει όλες τις ενέργειες.

Επίσης, με εντολή του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, στο νησί μεταβαίνει εξειδικευμένο κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ).

Σε ετοιμότητα είναι μία αερομεταφερόμενη ομάδα από την 1η ΕΜΑΚ με τον εξοπλισμό της, για να μεταβεί και αυτή στη Συμη αν χρειαστεί.

Εξάλλου, ο κ. Σαντορινιός προέβη σε ενημέρωση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου και του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, σχετικά με το μέγεθος των ζημιών και από κοινού αποφασίστηκε να μελετηθεί πρώτον ένα σχέδιο Υπουργικής Απόφασης σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις για τους πληγέντες, και δεύτερον ένα σχέδιο για πάγωμα των εισφορών που να αφορά τον πληθυσμό του νησιού. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ