Η Σκωτία αναμένεται να λαμβάνει το 100% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2020.
Η Σκωτία αναμένεται να λαμβάνει το 100% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2020.
Μέσα σε δεκαπέντε χρόνια, η Σκωτία έχει προχωρήσει από το να λαμβάνει το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο 60% σήμερα. Μάλιστα, η χώρα κατάφερε να ξεπεράσει τους στόχους μείωσης των εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου πέντε χρόνια νωρίτερα από την προθεσμία του 2020, και από ό,τι φαίνεται θα διατηρήσει αυτή την θετική τάση.
Η εντυπωσιακή μετάβαση της Σκωτίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει πραγματοποιηθεί χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά της χώρας. Τα επιτεύγματά της χρησιμεύουν ως απόδειξη ότι δεν υφίσταται πλέον δίλημμα μεταξύ οικολογικών και οικονομικών παραμέτρων, με τη συνεχή πτώση του κόστους παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας να βοηθά σημαντικά σε αυτό.
Μέρος της επιτυχίας της Σκωτίας μπορεί να αποδοθεί επίσης στην εξασφάλιση της τοπικής κυβέρνησης ότι οι βελτιώσεις υλοποιήθηκαν με τρόπο που είχε θετικό αντίκτυπο σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς και σε ολόκληρη τη χώρα. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση έθεσε ως στόχο την κατασκευή τοπικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 500 μεγαβάτ. Όταν ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε αρκετά πριν το αναμενόμενο, ανέβηκε στα 1.000 μεγαβάτ, δίνοντας ώθηση στην περιφερειακή οικονομία.
Η επιτυχία της Σκωτίας αποτελεί μέρος μίας παγκόσμιας τάσης. Τον Ιούνιο του 2017, μια ολόκληρη επαρχία της Κίνας κατάφερε να λειτουργήσει με 100% ανανεώσιμη ενέργεια για επτά συνεχόμενες ημέρες. Στις ΗΠΑ, η Καλιφόρνια έχει δεσμευτεί για την πλήρη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2045, παρά το γεγονός ότι είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας. Ομοίως, πολλές πόλεις, όπως η Ατλάντα, έχουν δεσμευτεί για τον τερματισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2035.