Κόσμος
Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2006 16:27

Επαφές Ράις για ένταση της απομόνωσης της Β. Κορέας

Η επικεφαλής του State Department Κοντολίζα Ράις άρχισε σήμερα νέο γύρο διπλωματικών προσπαθειών για να πείσει τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία, καθώς και την Ρωσία, να εντείνουν την απομόνωση της Β. Κορέας με την εφαρμογή των κυρώσεων του ΟΗΕ.

Πριν από την αναχώρησή της για την Ιαπωνία, πρώτο σταθμό της περιοδείας της σε τέσσερις χώρες, η Ράις έλαβε σήματα ανησυχίας από την Κίνα και τη Ν. Κορέα, που διστάζουν να εφαρμόσουν τις κυρώσεις που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, η Ράις κατέβαλε προσπάθεια να διαβεβαιώσει τις «ανήσυχες» πρωτεύουσες ότι οι ΗΠΑ «διαθέτουν τόσο τη βούληση, όσο και την ικανότητα να ανταποκριθούν πλήρως στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για την ασφάλεια της Ν. Κορέας και της Ιαπωνίας». Τόνισε, όμως, «όλες οι χώρες της περιοχής πρέπει να μοιραστούν τα βάρη και τα οφέλη αυτής της ασφάλειας».

Η Κίνα, που αποτελεί το επίκεντρο των προσπαθειών να ματαιωθεί το βαλλιστικό και το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ, έχει ανακοινώσει ότι δεν θα σταματά, ούτε θα επιθεωρεί τα φορτία από και προς τη Β. Κορέα, στα σύνορα. Τη Δευτέρα Κινέζοι τελωνειακοί επιθεώρησαν φορτηγά στα σύνορα με τη Β. Κορέα, όμως ο πρέσβης της χώρας στον ΟΗΕ Wang Guangya δήλωσε πως οι αρχές δεν πρόκειται να επιβιβάζονται σε πλοία προς αναζήτηση στρατιωτικού υλικού. «Δεν ανησυχώ μήπως οι Κινέζοι αρνηθούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Δεν νομίζω ότι θα ψήφιζαν υπέρ των κυρώσεων στο ΣΑ, μόνο και μόνο για να μην τις εφαρμόσουν», δήλωσε η κα Ράις, η οποία έστειλε προηγουμένως τον Christopher Hill στο Τόκιο και στη Σεούλ για διαβουλεύσεις. Ο κ. Hill μάλιστα, δήλωσε ότι η Πιονγιάνγκ «πρέπει να πληρώσει πολύ ακριβά για την επικίνδυνη συμπεριφορά της».

Εχοντας υπόψη της τη διστακτικότητα πολλών χωρών ως προς την ανάγκη επίδειξης αποφασιστικότητας απέναντι στο βορειο-κορεατικό καθεστώς, η κα Ράις εμφανίστηκε συμβιβαστική σε ορισμένα σημεία της συνέντευξής της.

«Εφόσον η Β. Κορέα αντιστρέψει την πορεία της και εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα με τρόπο οριστικό και επαληθεύσιμο, θα ανοίξει ένα εντελώς νέο μέλλον για τον λαό της», τόνισε. Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος και το State Department αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο απευθείας συνομιλιών των ΗΠΑ με τη Β. Κορέα, προτιμώντας να ενθαρρύνουν άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα να ασκήσουν πιέσεις στο καθεστώς.