Η παγκόσμια ανάπτυξη φαίνεται να πορεύεται, αργά αλλά σταθερά, στον δρόμο της ανάκαμψης. Στην τελευταία του έκθεση για τις Προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης παγκοσμίως 3,5% για φέτος, υψηλότερα από το περσινό 3,2%, γράφει ο Κόσικ Μπασού.
Από την έντυπη έκδοση
Του Κόσικ Μπασού
πρώην κορυφαίου οικονομολόγου της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθηγητή Οικονομικών στο Cornell University και ανώτερου συνεργάτη στο Brookings Institution.
Η παγκόσμια ανάπτυξη φαίνεται να πορεύεται, αργά αλλά σταθερά, στον δρόμο της ανάκαμψης. Στην τελευταία του έκθεση για τις Προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης παγκοσμίως 3,5% για φέτος, υψηλότερα από το περσινό 3,2%. Υπάρχει όμως ένα εμπόδιο: οι χαλαρές νομισματικές πολιτικές που έχουν επιτρέψει σε μεγάλο βαθμό στις οικονομίες να επιστρέψουν σε ανάπτυξη φθάνουν στα όριά τους και τώρα απειλούν να αποσταθεροποιήσουν την ανάκαμψη δημιουργώντας τις συνθήκες για μία ακόμη χρηματοοικονομική κρίση.
Τα τελευταία έτη, οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη έχουν προωθήσει άνευ προηγουμένου χαλαρές νομισματικές πολιτικές, με έκθεση της Deutsche Bank να κάνει πρόσφατα λόγο για «πολυετή ιστορικά χαμηλά στα επιτόκια». Η πολιτική αυτή, σε συνδυασμό με μεγάλης κλίμακας προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, έχει διοχετεύσει μαζικά 32 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία τα τελευταία εννέα έτη. Όμως, αυτές οι μη συμβατικές πολιτικές έχουν καταλήξει να αποτελούν ένα κλασικό παιχνίδι κακής ισορροπίας: κάθε κεντρική τράπεζα προσπαθεί να έχει κέρδη, διατηρώντας μεν τα επιτόκια χαμηλά, αλλά δημιουργώντας με αυτή την προσέγγισή της μία παγίδα.
Copyrigtht: Project Syndicate, 2017.