Κόσμος
Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2006 20:13

Ερευνα για τη διαφθορά στην Ευρώπη: Τι απάντησαν οι Ελληνες

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν θεωρούν τη διαφθορά ως φυσιολογικό κομμάτι της κοινωνικής τους ζωής. Περίπου έξι στους δέκα πιστεύουν ότι όταν είσαι λίγο υπομονετικός, μπορείς να τα καταφέρεις χωρίς να δωροδοκήσεις, ή σκέφτονται ότι είναι τελείως περιττό να δωροδοκείς. Σύμφωνα με το ένα τρίτο (30%), η δωροδοκία δεν έχει κανένα νόημα, εφόσον μπορεί κανείς να κάνει κάτι νόμιμα. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα της GfK Praha, σε 21 χώρες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2006.

Η έρευνα συμπεριέλαβε τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη δημοκρατία της Τσεχίας, την Εσθονία, την Ιταλία, την Λετονία, την Ουγγαρία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Αυστρία, την Ρουμανία, τη Ρωσία, την Ελλάδα, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, τη Σερβία - Μαυροβούνιο, τη Σουηδία, την Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναφορικά με την ανάγκη λήψης μέτρων και την αποδοχή της διαφθοράς, οι χώρες με τα καλύτερα αποτελέσματα είναι η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι κοινή πρακτική.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Δείκτη Αντίληψης περί Διαφθοράς (Corruption Perception Index 2005 -CPI), η Σουηδία είναι η λιγότερο διεφθαρμένη χώρα, ενώ η Ουκρανία και η Ρωσία βρίσκονται στον αντίποδα.

Πάνω από δύο τρίτα των Ευρωπαίων (68%) αρνούνται κατηγορηματικά κάθε διεφθαρμένη συμπεριφορά απαντώντας ότι πότε δεν είχαν ανάλογη εμπειρία. Το 24% παραδέχεται ότι έχει δωροδοκήσει κάποια στιγμή στη ζωή του. Το 15% των ερωτηθέντων έχουν προσωπική εμπειρία δωροδοκίας και λιγότερο από το 10% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δωροδοκούν συχνά ή πολύ συχνά.

Σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων με πανεπιστημιακή μόρφωση (30%) είναι έτοιμο να δωροδοκήσει και μόνο το 16% των ανθρώπων με στοιχειώδη εκπαίδευση είναι έτοιμο να προχωρήσει στην πράξη της δωροδοκίας.

Ο πληθυσμός της Πορτογαλίας είναι πολύ αρνητικός απέναντι στη δωροδοκία και η συντριπτική πλειοψηφία των Πορτογάλων απαντούν ότι δεν έχουν δωροδοκήσει ποτέ κανέναν. Υψηλό επίπεδο αντίστασης απέναντι στη διαφθορά εμφανίζεται στους ερωτηθέντες της Σλοβενίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστρίας, της Εσθονίας, της Πολωνίας και της Ολλανδίας, ενώ θετικές τάσεις προς την πράξη της δωροδοκίας παρατηρείται πιο συχνά στους κατοίκους της Ρουμανίας, της Ουκρανίας και της Ουγγαρίας.

Το αίσθημα του διεφθαρμένου κράτους είναι κυρίαρχο ανάμεσα στους ερωτηθέντες 16 χωρών, με μόνη εξαίρεση πέντε χώρες της Δυτικής Ευρώπης (Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο). Με την εξαίρεση των Δυτικών Ευρωπαϊκών χωρών (Ολλανδία, Σουηδία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο), πάνω από την πλειοψηφία του πληθυσμού σε όλες τις άλλες χώρες δεν πιστεύουν ότι η πάλη κατά της διαφθοράς είναι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ατομικής αντίστασης κατά της διαφθοράς καταγράφηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ένας στους δύο θα το δήλωνε στην αστυνομία. Υψηλό ποσοστό αποφασιστικότητας κατά της διαφθοράς δηλώθηκε επίσης από τον πληθυσμό της Σουηδίας, της Ελλάδας και της Ολλανδίας, ενώ οι λιγότερο τολμηροί, όσον αφορά το θέμα της διαφθοράς, είναι από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Λιγότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους (45%) μοιράζονται την άποψη ότι δεν υπάρχει νόημα να παλεύει κανείς την διαφθορά εφόσον πάντα υπήρχε και θα συνεχίσει να υπάρχει. Το υψηλότερο ποσοστό απάθειας καταγράφηκε ανάμεσα στον πληθυσμό της Βουλγαρίας και της Ρωσίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ