Οι γιατροί στο Νέο Δελχί έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, λόγω των εξαιρετικά υψηλών επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πυκνοκατοικημένης πρωτεύουσας της Ινδίας.
Οι γιατροί στο Νέο Δελχί έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, λόγω των εξαιρετικά υψηλών επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πυκνοκατοικημένης πρωτεύουσας της Ινδίας.
Η διαβίωση και η αναπνοή σε αυτές τις συνθήκες έχει περιγραφεί ως ισοδύναμη με το κάπνισμα 50 τσιγάρων την ημέρα. Ο Ινδικός Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε την ακύρωση του επερχόμενου ημιμαραθωνίου της πρωτεύουσας ώστε να αποφευχθούν «καταστροφικές συνέπειες για την υγεία», και παροτρύνει τους κατοίκους να παραμείνουν στο εσωτερικό για να προστατευθούν από τη ρύπανση.
Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε διάφορα μέτρα προστασίας του κοινού, κλείνοντας σχολεία, καθώς και δρόμους λόγω μειωμένης ορατότητας. Το νέφος περιέχει πολλές επιβλαβείς χημικές ουσίες, αλλά οι πιο επικίνδυνες είναι τα μικροσωματίδια ρυπογόνων ουσιών μεγέθους έως 2,5 μικρομέτρων, τα οποία μπορούν να διεισδύσουν στο ανθρώπινο σώμα και να προκαλέσουν ή επιδεινώσουν πολλές παθήσεις, όπως κρίσεις άσθματος και καρκίνο του πνεύμονα. Η συγκέντρωση αυτών των ρύπων, οι οποίοι περιλαμβάνουν μόλυβδο, αρσενικό, κάδμιο και υδράργυρο, έχει ξεπεράσει κατά έντεκα φορές το όριο ασφαλείας που έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ο αέρας του Νέου Δελχί είναι μολυσμένος για μεγάλο μέρος του χρόνου λόγω της καύσης σκουπιδιών σε ανοιχτούς χώρους, της σκόνης των δρόμων και των εκπομπών από οχήματα τη βιομηχανία. Ωστόσο, καθίσταται ακόμα πιο αφόρητη το χειμώνα, όταν οι εποχιακές αλλαγές παγιδεύουν τη ρύπανση πιο κοντά στο έδαφος. Οι προσπάθειες βελτίωσης της ποιότητας του αέρα του Δελχί συμπεριλαμβάνουν τον περιορισμό της κυκλοφορίας αυτοκινήτων και της λειτουργίας των τοπικών σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, χωρίς όμως να αντιμετωπιστεί πραγματικά αυτό το επείγον πρόβλημα.