Πολιτιστικά
Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2017 18:18

Εγκαινιάζεται το Μουσείο του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι

Το Μουσείο του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι εγκαινιάζεται την Τετάρτη, μεταφέροντας το γαλλικό σύμβολο στην Ανατολή με το μήνυμα της «ανεκτικότητας» σε μια περίοδο ιδιαίτερα βίαιη.

Το Μουσείο του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι εγκαινιάζεται την Τετάρτη, μεταφέροντας το γαλλικό σύμβολο στην Ανατολή με το μήνυμα της «ανεκτικότητας» σε μια περίοδο ιδιαίτερα βίαιη.

Δέκα χρόνια μετά την έναρξη του έργου, το πρώτο παγκόσμιο Μουσείο στον αραβικό κόσμο, θα εγκαινιαστεί επίσημα παρουσία του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και του ισχυρού άνδρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπεν Ζάγεντ και θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό το Σάββατο 11 Νοεμβρίου με συναυλίες και χορευτικά θεάματα από καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, τα οποία θα διαρκέσουν έως τις 14 Νοεμβρίου.

Ο Γάλλος αρχιτέκτονας Ζαν Νουβέλ που σχεδίασε την «πόλη - Μουσείο», εμπνεύστηκε από τις παλιές αραβικές συνοικίες για να κατασκευάσει στο νησί Σααντιγιάτ αυτόν τον χώρο που περιλαμβάνει 55 λευκά κτήρια. Το έργο είναι το αποτέλεσμα μιας διακυβερνητικής συμφωνίας που υπογράφηκε το 2007 από το Παρίσι και το Άμπου Ντάμπι.

Η μόνιμη συλλογή του Μουσείου των Εμιράτων θα αριθμεί 600 έργα, από τα οποία περισσότερα από 200 θα εκτίθενται ήδη την ημέρα των εγκαινίων.

Μόλις το 5% του συνόλου του Μουσείου, που έχει 23 μόνιμες γκαλερί, θα αφιερωθούν στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη. Στόχος του Μουσείου είναι να αντανακλά την ανταλλαγή πολιτισμών μέσα από έργα τέχνης από την Προϊστορία έως τις μέρες μας.

Σε αντίθεση με άλλα Μουσεία, το Λούβρο στο Άμπου Ντάμπι υπογραμμίζει τα οικουμενικά θέματα και τις κοινές επιρροές μεταξύ των πολιτισμών. Ανάμεσα στα έργα που θα εκτίθενται μαζί είναι ένα Κοράνι του 6ου αιώνα, μια Βίβλος στη γοτθική γλώσσα και μια Πεντάτευχος, καθώς και βουδιστικά και ταοϊστικά κείμενα.

Για τον Τζακ Λανγκ, πρόεδρο του Ινστιτούτου Αραβικού Κόσμου και πρώην υπουργό Πολιτισμού, το νέο Μουσείο είναι πιο οικουμενικό από το παρισινό Λούβρο γιατί κομίζει την ιδέα ενός μουσείου διαφορετικών ηπείρων και διαφορετικών πολιτισμών. Το «Λούβρο Άμπου Ντάμπι» είναι, επίσης, ένα «εγχείρημα ελπίδας σε έναν κόσμο που θα επιδεικνύει σεβασμό σε απόψεις και διαφορές» απέναντι στον «φανατισμό» και την «τρομοκρατία».

Ο Μοχάμεντ Χαλίφα Αλ Μουμπάρακ, πρόεδρος της Αρχής Τουρισμού και Πολιτισμού του Άμπου Ντάμπι, δήλωσε ότι το Λούβρο είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής της χώρας του για τον πολιτισμό και το σύμβολο ενός κράτους ανεκτικού και ανοικτού στη διαφορετικότητα.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν σε αίθουσες και χώρους περιπάτου κάτω από ένα θόλο διαμέτρου 180 μέτρων, που αποτελείται από 7.850 μεταλλικά αστέρια μέσω των οποίων οι ακτίνες του ήλιου αναδεικνύουν το εσωτερικό του Μουσείου.

Το Μουσείο του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι αποτελεί παράρτημα του «μητρικού» Μουσείου που βρίσκεται στο Παρίσι και έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ένα από τα πιο ιδιαίτερα έργα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ σύμφωνα με τους δημιουργούς του είναι το μεγαλύτερο παγκόσμια πολιτιστικό έργο που έχει δημιουργηθεί μετά από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης που άνοιξε το 1870.

Το εντυπωσιακό στοιχείο του έργου είναι το στέγαστρο, για το οποίο χρειάστηκαν περίπου 2000 τόνοι αλουμινίου, απ’ τους οποίους δημιουργήθηκαν οκτώ στρώσεις - διαφορετικών διαστάσεων -ενωμένων αστεριών, για να πετύχουν το αποτέλεσμα της βροχής αχτίδων φωτός.

naftemporiki.gr