Ξεχωριστό ενδιαφέρον αποκτά η συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ ο επικεφαλής της επιτροπής που έχει αναλάβει τη διαδικασία εκλογής αρχηγού στο νέο φορέα της κεντροαριστεράς Νίκος Αλιβιζάτος, μετά τις ανώνυμες καταγγελίες περί κυκλοφορίας σταυρωμένων ψηφοδελτίων αλλά και έμμεσων αλληλοκατηγοριών μεταξύ των υποψηφίων για το ποιος είναι ο …μουντζούρης.
Του Γιάννη Καμπουράκη
Ξεχωριστό ενδιαφέρον αποκτά η συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ ο επικεφαλής της επιτροπής που έχει αναλάβει τη διαδικασία εκλογής αρχηγού στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς Νίκος Αλιβιζάτος, μετά τις ανώνυμες καταγγελίες περί κυκλοφορίας σταυρωμένων ψηφοδελτίων αλλά και έμμεσων αλληλοκατηγοριών μεταξύ των υποψηφίων για το ποιος είναι ο …μουντζούρης.
Η καταγγελία που ανέβασε τους τόνους μεταξύ των υποψηφίων και «στιγματίζει» - όσο δε δίνονται απαντήσεις – την εκλογική διαδικασία, ήταν ανώνυμη και αφορούσε τη διακίνηση τυπωμένων και σταυρωμένων ψηφοδελτίων, κάτι που απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά από την ίδια την επιτροπή δεοντολογίας, καθώς με τη σύμφωνη γνώμη των υποψηφίων έχει αποφασιστεί ότι μόνο η επιτροπή μπορεί να τυπώσει ψηφοδέλτια και στους δύο γύρους.
«Σύμφωνα με πληροφορίες που έφθασαν στην Επιτροπή, αρκετοί υποψήφιοι στις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα, εκτυπώνουν (με δική τους προφανώς δαπάνη) μεγάλο αριθμό ψηφοδελτίων για την προσεχή Κυριακή», ανέφερε μετά την αποκάλυψη των καταγγελιών σε ανακοίνωσή της η επιτροπή Αλιβιζάτου και πρόσθεσε ότι: «Η Επιτροπή θέλει απλώς να υπενθυμίσει ότι, με ομόφωνη απόφαση που πήρε κατά τη συνεδρίασή της στις 18.10.2017, διατήρησε το δικαίωμα να εκτυπώσει μόνον η ίδια ψηφοδέλτια για τους δύο γύρους της εκλογής. Και τούτο, όχι μόνο για να διασφαλίσει τη μυστικότητα της ψήφου, αλλά κυρίως για να διαφοροποιηθεί από τη γνωστή παλαιοκομματική πρακτική που θέλει τους υποψηφίους να μοιράζουν από πριν στους φίλους τους σταυρωμένα ψηφοδέλτια».
Μετά την αποκάλυψη των καταγγελιών πρώτο αντέδρασε το Ποτάμι: «Αντί να δούμε μπροστά και να πάμε σε ηλεκτρονική ψηφοφορία, κάποιοι άρχισαν να τυπώνουν ψηφοδέλτια για να τα διακινήσουν σταυρωμένα. Καλώς ήλθατε στη δεκαετία του '70! Ο παλαιοκομματισμός είναι εδώ. Και από μερικούς μάλιστα που τον καταγγέλλουν στα λόγια, αλλά αντιγράφουν τις χειρότερες παραδόσεις του, παραβιάζοντας και τις αποφάσεις της Επιτροπής Αλιβιζάτου» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Κατόπιν, αντέδρασε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος δήλωσε:
«Η εκτύπωση ψηφοδελτίων από συγκεκριμένους υποψήφιους αποτελεί ωμή παραβίαση των αποφάσεων που έχει λάβει η επιτροπή Αλιβιζάτου για τις εκλογές. Είναι επίσης δείγμα μιας παλαιοκομματικής νοοτροπίας. Τέτοιες πρακτικές πλήττουν την προσπάθεια που γίνεται για την ανανέωση της Δημοκρατικής Παράταξης, για τη δημιουργία ενός κόμματος - θεσμού που θα σέβεται τους πολίτες. Ζητώ να αποσυρθούν άμεσα τα ψηφοδέλτια που μοιράζονται και να αφεθεί η αρμόδια επιτροπή να διεξαγάγει τις εκλογές χωρίς παρεμβάσεις, και κυρίως να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της διαδικασίας».
Λίγο αργότερα, από το Γραφείο της Φώφης Γεννηματά, σχετικά με την ανακοίνωση της Επιτροπής Αλιβιζάτου έκαναν λόγο για «παλαιοκομματικές λογικές» και τόνιζαν ότι:
1. Πρέπει να ειπωθούν ονόματα
2. Η επιτροπή Αλιβιζάτου είμαστε βέβαιοι ότι θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλιστεί η ψηφοφορία από τις παλαιοκομματικές λογικές.
3. Το αυθεντικά νέο δεν χωρά τέτοιες αντιλήψεις και πρακτικές.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε:
«Δεν έχουμε τυπώσει ούτε ένα ψηφοδέλτιο. Ζητώ από την επιτροπή του κ. Ν. Αλιβιζάτου να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα αυτών που γνωρίζει ότι τύπωσαν ψηφοδέλτια, παραβιάζοντας τις αποφάσεις της. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε όλοι ύποπτοι».
Στο παρασκήνιο, το ένα επιτελείο κατηγορεί το άλλο, χωρίς όμως κανείς να αναλαμβάνει το βάρος επώνυμης καταγγελίας, που θα ξεκαθάριζε τα πράγματα.