Σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων, κοντά στο χωριό Καμαρίνα του δήμου Ζαλόγγου Πρέβεζας, συναντώνται τα ερείπια της Αρχαίας Κασσώπης.
Σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων, κοντά στο χωριό Καμαρίνα του δήμου Ζαλόγγου Πρέβεζας, συναντώνται τα ερείπια της Αρχαίας Κασσώπης, πόλη την οποία ίδρυσαν οι Κασσωπαίοι, ένα από τα σημαντικότερα φύλα της Ηπείρου και κλάδος των Θεσπρωτών.
Κάμερα τοποθετημένη σε drone κατέγραψε εντυπωσιακά πλάνα από την περιοχή.
Γεωγραφικά της όρια της Αρχαίας Κασσώπης ήταν στα βόρεια ο ποταμός Αχέρων, στα νότια ο Aμβρακικός κόλπος, στα ανατολικά ο ποταμός Λούρος και στα δυτικά το Iόνιο πέλαγος, ενώ η πόλη πιθανώς εποικίστηκε και από Ηλείους και Αρκάδες.
Όπως φανερώνουν τα πλούσια ευρήματα των ανασκαφών, η πόλη γνώρισε μεγάλη ακμή από τα μισά του 4ου αιώνα π.Χ. μέχρι και τις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ.
Είχε δικό της νομισματοκοπείο, ενώ τα νομίσματά της απεικόνιζαν τον Δία και την Αφροδίτη.
Η ευημερία της διήρκεσε μέχρι το 168 π.Χ. καθώς έναν χρόνο αργότερα καταστράφηκε από τους Ρωμαίους και εγκαταλείφθηκε οριστικά με την υποχρεωτική συνοίκηση των κατοίκων της στην Αρχαία Νικόπολη, στο τέλος του 1ου αι. π.Χ.
Βόρεια και δυτικά η Αρχαία Κασσώπη προστατευόταν από τις βουνοκορφές Ανεμόμυλος και Κιτέπι μαζί με τους κάθετους γκρεμούς του όρους Ζάλογγο.
Οι προσβάσιμες πλευρές της ακρόπολης της Κασσώπης ήταν προστατευμένες με τείχος, το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των αξιόλογων μνημείων της περιοχής.
Άλλα σημεία που αξίζουν προσοχής είναι η Βόρεια Στοά, η Δυτική Στοά, το Πρυτανείον, το Ωδείον, το Θέατρο, ο Βωμός της Αφροδίτης και ο Βωμός του Απόλλωνα.
Με πληροφορίες από Wikipedia, epirustravel.eu