Οι Ουζμπέκοι οι οποίοι ζουν στο «Μικρό Ουζμπεκιστάν», συνοικία της Νέας Υόρκης, σοκαρίστηκαν όταν έμαθαν ότι συμπατριώτης τους διέπραξε την τρομοκρατική επίθεση της Τρίτης στο Μανχάταν, από την οποία σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι. Αλλά όταν είδαν τη φωτογραφία του 29χρονου πραγματικά απόρησαν.
Οι Ουζμπέκοι οι οποίοι ζουν στο «Μικρό Ουζμπεκιστάν», συνοικία της Νέας Υόρκης, σοκαρίστηκαν όταν έμαθαν ότι συμπατριώτης τους διέπραξε την τρομοκρατική επίθεση της Τρίτης στο Μανχάταν, από την οποία σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι. Όταν είδαν δε τη φωτογραφία του 29χρονου, πραγματικά απόρησαν.
Η τεράστια γενειάδα του ήταν αυτή που τους εξέπληξε κυρίως. Κανένας Ουζμπέκος, κυρίως νεαρός, δεν έχει τόσο μεγάλη, απεριποίητη γενειάδα. Οι άνθρωποι κοιτούσαν τη φωτογραφία του και πίστευαν ότι είναι πιο πιθανό να κατάγεται από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν ή το Τατζικιστάν.
Κάτι θα πρέπει να συνέβη στον νεαρό Ουζμπέκο τα επτά χρόνια που ζούσε στις ΗΠΑ.
«Στο Ουζμπεκιστάν δεν μπορείς να βγεις στον δρόμο με μια τέτοια γενειάδα», δήλωσε ο Άσραφ Ζακίροφ από το γραφείο του στο Μπρούκλιν, όπου εργάζεται ως συμβολαιογράφος, μεσίτης και ως ιδιότυπος νομικός σύμβουλος για τους Ουζμπέκους που προσπαθούν να κατανοήσουν τη νομοθεσία της χώρας.
Εκατομμύρια Ουζμπέκοι ωθήθηκαν να μεταναστεύσουν τα τελευταία χρόνια λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα τους και της καταπίεσης που υφίστανται.
Χιλιάδες έφτασαν στη Νέα Υόρκη, όπου ζει μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες Ουζμπέκων στις ΗΠΑ. Πολλοί ζουν στις συνοικίες Κένσινγκτον και Μίντγουντ του Μπρούκλιν, δημιουργώντας το δικό τους μικρό Ουζμπεκιστάν.
«Εδώ υπάρχει πάρα πολύ ελευθερία», σχολίασε ο κ. Ζακίροφ, καθώς θεωρεί ότι στις ΗΠΑ είναι ανεκτικές ακόμη και οι πιο ακραίες ερμηνείες του Ισλάμ. Στο Ουζμπεκιστάν το Ισλάμ είναι η βασική θρησκεία, όμως ελέγχεται αυστηρά από την κυβέρνηση εξαιτίας του φόβου ριζοσπαστικοποίησης των νέων.
Όπως και πολλοί Ουζμπέκοι γείτονές του, ο Α. Ζακίροφ ένιωσε αποτροπιασμό για την πράξη του Σαϊφούλο Σαΐποφ, αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να ριζοσπαστικοποιήθηκε αφού ήρθε στις ΗΠΑ.
«Όταν ήρθε εδώ μπορώ να σας εγγυηθώ 150% ότι δεν είχε τη γενειάδα αυτή», υπογράμμισε.
Ο Μπακτίγιορ Ακράμοφ, που διαθέτει κατάστημα ρούχων στο Κένσινγκτον γεμάτο με ρούχα του Hugo Boss και του Pierre Cardin. Όπως και άλλοι Ουζμπέκοι στην περιοχή, έχει εργαστεί στην Uber.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν είναι ιδιαίτερα θρήσκος, αλλά προσπαθεί να πηγαίνει στο τέμενος κάθε Παρασκευή. Ωστόσο καθώς δεν υπάρχουν ουζμπεκικά τεμένη, αναγκάζεται να πάει σε αραβόφωνο.
Ίσως, εκτιμά ο κ. Ακράμοφ, ο Σαΐποφ, ο οποίος ζούσε στο Πάτερσον του Νιού Τζέρσεϊ, να είχε πάει στο λάθος τέμενος. «Σε ένα ουζμπεκικό τέμενος δεν πας με τέτοια γενειάδα», εξήγησε.
Απέναντι βρίσκεται το Emir Palace, ένα ουζμπεκικό εστιατόριο. Ο ιδιοκτήτης του, Φιρντάβς Γκέργκιεφ, δήλωσε ότι δεν έχει δει κανέναν που να μοιάζει με τον Σαΐποφ στο κατάστημά του.
«Έχω αλκοόλ, είναι χαράμ», είπε γελώντας, εννοώντας ότι απαγορεύεται βάσει του ισλαμικού νόμου, έναν κανόνα που εκτιμά ότι αψηφούν οκτώ στους 10 Ουζμπέκους.
Όταν είδε μια φωτογραφία του Σαΐποφ,ο κ. Γκεργκίεφ πίστεψε ότι πρόκειται για μέλος των Αφγανών Ταλιμπάν.
Μια από τους θαμώνες στο εστιατόριο, η Νοντίρα Σαντίκοβα, δήλωσε ότι η πράξη του Σαΐποφ δίνει μια λανθασμένη εικόνα για τη χώρα της και την πίστη της και πιστεύει ότι δυσκολεύει τα πράγματα για τα δύο της παιδιά.
«Είμαστε περήφανοι για την καταγωγή μας, είμαστε περήφανοι για τους συμπατριώτες μας και τώρα είμαστε θυμωμένοι», είπε.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters