Ηρωίδα ενός έργου που υποστηρίζει ότι η αντίληψή μας για τους ανθρώπους αλλάζει ανάλογα με το τι ξέρουμε γι’ αυτούς, τι βλέπουμε και από ποια σκοπιά το βλέπουμε, η ηθοποιός Κόρα Καρβούνη μάς μιλά για την παράσταση «Ηeisenberg».
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
Ηρωίδα ενός έργου που υποστηρίζει ότι η αντίληψή μας για τους ανθρώπους αλλάζει ανάλογα με το τι ξέρουμε γι’ αυτούς, τι βλέπουμε και από ποια σκοπιά το βλέπουμε, η ηθοποιός Κόρα Καρβούνη μάς μιλά για την παράσταση «Ηeisenberg».
Συγκινητικό, αισιόδοξο, με χιούμορ, και ταγμένο στο θαύμα της ζωής, ακόμα και όταν, στο βάθος, βλέπει τον άγγελο του θανάτου -ιδίως τότε, το έργο του Σάιμον Στίβενς παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.
Η Κόρα Καρβούνη πρωταγωνιστεί σε αυτό το έργο, που αντλεί έμπνευση από την Αρχή της Απροσδιοριστίας, που διατυπώθηκε το 1927 από τον Γερμανό φυσικό Βέρνερ Καρλ Χάιζενμπεργκ, και μιλά για την παράσταση αλλά και για τα συναισθήματά της για τη σημερινή Ελλάδα.
Τι ισχυρίζεται η αρχή της Φυσικής, από την οποία εμπνέεται ο συγγραφέας και τι διερευνά μέσα από αυτήν στο «Ηeisenberg»;
«Δεν είμαι φυσικός, αλλά θα προσπαθήσω να σας μιλήσω απλά κι όσο μου επιτρέπουν οι φτωχές γνώσεις μου για τη Θεωρία της Απροσδιοριστίας, που ανέπτυξε το 1927 ο Βέρνερ Καρλ Χάιζενμπεργκ. Η αρχή αυτή, εν ολίγοις, ισχυρίζεται πως, αν παρατηρείς κάτι από πολύ κοντά, δεν μπορείς να προσδιορίσεις πού πηγαίνει ή πόσο γρήγορα κινείται, ενώ, αν ασχοληθείς με το πού πηγαίνει κάτι, τότε παύεις να το παρατηρείς όπως πρέπει. Αυτή, λοιπόν, η αρχή μπορεί να ισχύσει και στις ανθρώπινες σχέσεις».
Σκιαγραφείστε μας τους ήρωες του έργου.
«Οι ήρωες είναι δύο. Ο Άλεξ, Ιρλανδός, μοναχικός 75χρονος χασάπης που λατρεύει να περπατάει και να ακούει μουσική, ένας άνθρωπος με ένα παρελθόν γεμάτο απώλειες, ο οποίος, όμως, είναι συμφιλιωμένος πλέον με τον επερχόμενο θάνατο. Η Τζόρτζι, Αμερικάνα, 45 ετών, υπάλληλος στην υποδοχή ενός δημοτικού σχολείου, εξωστρεφής, με έντονο χιούμορ και με μια αγάπη προς τις βωμολοχίες, αλλά και μια ιδιαίτερη σχέση με το ψέμα και την αλήθεια. Μια γυναίκα μόνη και όχι μοναχική από επιλογή».
Πώς εξελίσσεται η ιστορία τους;
«Η ένωση των δυο αυτών κόσμων ξεκινάει εκρηκτικά, όταν η Τζόρτζι τον φιλάει στον λαιμό, ενώ ο Άλεξ κάθεται αμέριμνος σε ένα παγκάκι. Κι όμως, όσο ετερώνυμοι ή αντιθετικοί μοιάζουν, έλκονται με έναν παράξενο τρόπο, αλληλοεπηρεάζονται και, περιέργως, γίνονται συγκινητικά ομώνυμοι και αλληλοσυμπληρωμένοι».
Πώς προσεγγίζει το έργο ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος;
«Η σκηνοθεσία βασίζεται στην απλότητα, με την οποία αντιμετωπίζει ένα παιδί τη ζωή. Φωτίζει το μείζον θέμα της μικρής διαρκείας που έχει η ζωή και το γεγονός πως ποτέ δεν είναι αργά να τη ζήσεις. Ακόμα κι αν ο θάνατος είναι κοντά, ποτέ δεν είναι αργά να ερωτευτείς».
Ποια είναι τα συναισθήματά σας για τη σημερινή Ελλάδα;
«Αισθάνομαι πως έχουμε αποπροσανατολιστεί από τη μεγάλη κρίση αξιών που αντιμετωπίζουμε. Δεν πιστεύω ότι η οικονομική κρίση που βιώνουμε είναι η μόνη, στην οποία θα έπρεπε να εστιάζουμε. Υπάρχει ένας αλλόκοτος αποπροσανατολισμός».
Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;
«Ελπίζω στη δουλειά μου. Πασχίζω να μη γίνει μάταιη ή ναρκισσιστική. Εύχομαι να βοηθήσω έστω κι έναν άνθρωπο μέσω μιας παράστασης».
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Μενέλαος Καραντζάς, σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, σκηνικά - κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού, μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης, βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Τσαπάρα. Παίζουν: Κόρα Καρβούνη, Περικλής Μουστάκης.
Πληροφορίες
Θέατρο του Νέου Κόσμου - Κεντρική Σκηνή: Αντισθένους 7 & Θαρύπου - Αθήνα, τηλ.: 210 9212900. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο: 21:15, Κυριακή: 19:00. Διάρκεια παράστασης: 85 λεπτά.
Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη και Πέμπτη: κανονικό: 14 ευρώ, φοιτητικό: 12 ευρώ, ανέργων: 10 ευρώ, Σάββατο και Κυριακή: κανονικό: 17 ευρώ, φοιτητικό - ανέργων: 15 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr και αθηνόραμα.gr.