Πολιτική
Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2006 16:29

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις στην Αθήνα για τα ευρωτουρκικά

Εντείνονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενόψει της έκθεσης της Κομισιόν στις 8 Νοεμβρίου. Ευρεία συζήτηση πραγματοποιήθηκε σήμερα κατά τη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη με τον Τούρκο υπουργό Επικρατείας και επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης της Τουρκίας με την Ε.Ε. Αλί Μπαμπατζάν.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «έγινε αποτίμηση της παρούσας κατάστασης... Η συζήτηση κάλυψε όλες τις περιοχές των υποχρεώσεων και προαπαιτουμένων που έχουν καθοριστεί από την Ε.Ε. και αναληφθεί από την υποψήφια προς ένταξη Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος των θρησκευτικών ελευθεριών».

Στη συνέχεια η υπουργός Εξωτερικών παρέθεσε στο υπουργείο γεύμα εργασίας προς τιμήν του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα Διεύρυνσης Ολι Ρεν.

«Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπληρώσει τα κριτήρια που προβλέπονται από την Ε.Ε, δέσμευση η οποία είναι αυτοτελής και δε συνδέεται με άλλα θέματα όπως το απευθείας εμπόριο της Ε.Ε. με τα κατεχόμενα» δήλωσε η κα Μπακογιάννη, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την πρωτοβουλία της φινλανδικής προεδρίας -για το άνοιγμα λιμανιών της κατεχόμενης Αμμοχώστου υπό ευρωπαϊκή διοίκηση- συμμεριζόμενη την προσέγγιση της κυπριακής πλευράς.

Ως «το μόνο χαρτί στο τραπέζι» χαρακτήρισε την φινλανδική πρόταση για τον Κανονισμό του Απευθείας Εμπορίου με τα κατεχόμενα ο κ. Ρεν, και κάλεσε όλα τα κράτη - μέλη να στηρίξουν την προσπάθεια της Προεδρίας, «διότι για αρκετό καιρό μπορεί να είναι η μόνη ευκαιρία να εξευρεθεί λύση ώστε να αρχίσει μια σοβαρή διαδικασία για την επανένωση της Κύπρου».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η επιστροφή των Βαρωσίων εντάσσεται στην πρόταση της Προεδρίας, η κα Μπακογιάννη σημείωσε ότι το θέμα των Βαρωσίων ετέθη από την Προεδρία του Λουξεμβούργου και πρόσθεσε ότι έκτοτε η συζήτηση αυτή είναι στο τραπέζι, αν και δεν υπάρχει κάποιο γραπτό κείμενο επί του οποίου μπορούν να γίνουν παρατηρήσεις.

Ο Επίτροπος, πάντως, επισήμανε την ανάγκη η Ε.Ε. να είναι «δίκαιη και αυστηρή» με την Τουρκία.

«Λέγοντας δίκαιοι εννοώ ότι πρέπει να κρατήσουμε τον λόγο μας και να μείνουμε σταθεροί στις δεσμεύσεις μας, προσφέροντας προοπτική ένταξης στην Τουρκία, υπό τον όρο ότι θα εκπληρώσει όλες ανεξαιρέτως τις ενταξιακές τις υποχρεώσεις.

Λέγοντας αυστηροί εννοώ ότι θα πρέπει να επιβάλουμε τους όρους της Ενωσης και ότι περιμένουμε από την Τουρκία να ξαναρχίσει την διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των νόμων για την ελευθερία έκφρασης και τις θρησκευτικές ελευθερίες. Επίσης περιμένουμε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σχετικά με το Πρωτόκολλο της Αγκυρας».

Σε ερώτηση σχετικώς με το εάν έχουν εξετασθεί εναλλακτικές λύσεις για την περίπτωση που η Τουρκία δεν εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Σύνδεσης ως το τέλος του έτους, ο Επίτροπος σημείωσε ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος, αν και θα ήταν φυσικά καλύτερα να είχε ήδη γίνει από χθες ή από πέρυσι. Η μόνη εναλλακτική είναι μια ποικιλία από κακές επιλογές. Είναι προτιμότερο να συγκεντρωθούμε στον βασικό στόχο και να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε έναν συμβιβασμό».

Εν τω μεταξύ, «παντελώς αβάσιμη», χαρακτήρισε τη φημολογία και τα δημοσιεύματα περί απόκλισης απόψεων Αθήνας και Λευκωσίας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/10/19/1254161.htm . Στο Λάχτι της Φινλανδίας μεταβαίνει το απόγευμα ο πρωθυπουργός προκειμένου να συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. Αύριο θα συναντηθεί με τον κύπριο πρόεδρο, πριν από το Συμβούλιο.