Κόσμος
Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2006 18:18

Στενότερες σχέσεις με τον «τσάρο του αερίου»

Τις βάσεις για μία στενότερη οικονομική και πολιτική συνεργασία με τη Ρωσία αναμένεται να θέσει απόψε το Συμβούλιο της Ε.Ε., στο Λάχτι, όπου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα είναι προσκεκλημένος της φινλανδικής προεδρίας.

H προώθηση των σχέσεων Ε.Ε. και Ρωσίας ήταν από τους κεντρικούς στόχους που είχε θέσει η Φιλανδία για το εξάμηνο της προεδρίας της, όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής της γειτνίασης με τη χώρα, αλλά και του αυξανόμενου ειδικού βάρους που αποκτά η Ρωσία στη διασφάλιση των ενεργειακών αναγκών των ευρωπαϊκών χωρών.

Οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να διασαλευτεί το κλίμα στις σχέσεις με τη Μόσχα. Συγκρατημένες, λοιπόν, είναι οι αντιδράσεις στη διένεξη της Ρωσίας με τη Γεωργία, αλλά και στο θέμα της δολοφονίας της δημοσιογράφου Αννας Πολιτκόφσκαγια, που ανέδειξε για μία ακόμη φορά το έλλειμμα δημοκρατίας στη Ρωσία.

Σε εκείνους, που φοβούνται τη μονομερή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Φιλανδός πρωθυπουργός Μάτι Βανχάνεν, απαντά καθησυχαστικά ότι η εξάρτηση έχει δύο όψεις. «Η Ρωσία χρειάζεται τις αγορές μας. Μας χρειάζεται σε πολλά επίπεδα, όπως τη χρειαζόμαστε και εμείς. Υπάρχει μια βαθιά αλληλεξάρτηση μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας, από την οποία κερδίζουμε και οι δύο πλευρές».

Οι «25» στο Συμβούλιο του Λάχτι θα πιέσουν τη Ρωσία να υπογράψει την «Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Χάρτα» και το συνοδευτικό πρωτόκολλο για τα θέματα τράνζιτ, που θα υποχρεώνει τη Ρωσία να επιτρέπει, μέσω την αγωγών της, την ελεύθερη διέλευση αερίου από την κεντρική Ασία.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, επιδιώκει να διασφαλίσει πρόσβαση για την κρατική Gazprom στις ευρωπαϊκές αγορές και στον τομέα της διανομής του αερίου, που σκοντάφτει στο σκεπτικισμό των Ευρωπαίων.

Ο «τσάρος του αερίου», όπως χαρακτήρισε τον Πούτιν η ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ, έχει ξεκινήσει μια διπλωματική εκστρατεία ιδιαίτερα αποτελεσματική, όπως έδειξε η πρόσφατη επίσκεψη του στη Δρέσδη και η συνάντηση του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Aγκελα Μέρκελ.

Τι θα μπορούσε, άλλωστε, να αντιτάξει η Γερμανίδα Καγκελάριος στον στόχο του Πούτιν να καταστεί η Γερμανία ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης για τη διανομή του ρωσικού φυσικού αερίου, με άλλα 50-55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από τα κοιτάσματα της θάλασσας Μπάρεντς;

Πηγή: DEUTSCHE WELLE

Υ.Γ. Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός αερίου στον κόσμο και η Gazprom έχει εξελιχθεί σε πραγματικό κολοσσό, που πέρυσι παρήγαγε το 20% του φυσικού αερίου παγκοσμίως και διαθέτει το 16% των παγκόσμιων αποθεμάτων αερίου. Αν ήταν χώρα, αυτή η εταιρεία-λεβιάθαν θα κατατασσόταν τρίτη, μετά την Σ.Αραβία και το Ιράν, όσον αφορά τα αποθέματά της σε αέριο και πετρέλαιο. Και αν η Ρωσία -πέρα από τα πυρηνικά όπλα- έχει κάτι που την κάνει να νιώθει υπερδύναμη, είναι τα τεράστια αποθέματα αερίου της Gazprom, που προήλθε από το παλαιό σοβιετικό υπουργείο Αερίου και σήμερα ανήκει κατά 51% στο ρωσικό κράτος.